לימודי תווים, מה לומדים בקורס תיאוריה מוזיקלית?

תיאוריה מוזיקלית, או שפת המוזיקה, הוא תחום למידה נפוץ בקרב מוזיקאים, אך לעיתים גם נחשב שנוי במחלוקת. כדי להבהיר קצת יותר טוב את החשיבות שבלמידת התחום, נסביר במאמר זה ממה מורכב קורס תיאוריה מוזיקלית.

 

לימודי תיאוריה מוזיקלית מתחילים בלימודי תווים

בין אם אתם מוזיקאים אשר מתכוונים להתמקצע בשפת המוזיקה או לא, הבסיס ההכרחי תמיד יתחיל בלמידת התווים. עד היום לא קמה מערכת מקובלת ומוסכמת יותר להבנה של כלל הצלילים אשר מתאפשר לנו לנגן אותם על כלי הנגינה השונים והמגוונים, וחשוב להכירן כפי שחשוב להכיר את האותיות בכל שפה ורבלית אותה נדבר.

לכן, השיעור הראשון בקורס התיאוריה המוזיקלית הוא ביצוע היכרות עם התווים השונים, או ליתר דיוק, 12 התווים המקובלים והמוכרים לכולנו דרך המוזיקה שרובנו צורכים, המכונה “מוזיקה מערבית” (אם כי ניתן למצוא את אותם תווים גם בסוגי מוזיקה אשר לא משתייכים בהכרח לצד המערבי של הגלובוס).

דרך למידת התווים על שמותיהם והגובה המשתנה שלהם, מתאפשרת לנו תשתית ידע אשר על בסיסה יבנו שאר השיעורים דרכם ניתן להפוך מוזיקאי/ת ל”דובר/ת שפת המוזיקה”.

 

רוצים ללמוד תווים ותיאוריה מוזיקלית בצורה מקצועית? לפרטים על קורס תיאוריה מוזיקלית במכללת BPM

 

למידת תיווי והחמשה

למידת תיווי והחמשה

מעבר ללמידת התווים השונים על שמם וגובה הצליל שלהם, אחד הצעדים הראשונים בקורס תיאוריה מוזיקלית יהיה כמובן למידה של אופן הקריאה והכתיבה של התווים דרך למידת תיווי מסורתי. אותה חמשה, שבתחילתה נמצא בהרבה מקרים את מפתח הסול המוכר לכולנו (או במקרים אחרים, מפתח פה או מפתחות מקובלים אחרים), היא הבסיס לרוב התקשורת המוזיקלית העולמית מזה מאות שנים.

היתרונות בלמידת המערכת הזו היא שהיא מאפשרת לנו, עם למידה נכונה שלה, ערוץ תקשורת ברור, ישיר ואובייקטיבי אשר מוכר לחלק נכבד מהמוזיקאים בעולם, ועד היום נחשבת דרך התקשורת המקובלת והאינטואיטיבית ביותר להעברת רעיונות מוזיקליים שלא דרך נגינה ישירה או השמעה.

 

ללמוד תווים, המעבר למרווחים ואקורדים

ללמוד תווים, המעבר למרווחים ואקורדים

מרגע שבנינו את הבסיס ההכרחי דרך הכרת התווים השונים, וכיצד הם נראים כאשר הינם כתובים על החמשה, השלב הבא הוא הלמידה של מערכת היחסים בין התווים השונים כאשר יופיעו זה במקביל לזה, או אפילו זה לאחר זה.

בחלק זה של הקורס, נלמד על מרווחים מוזיקליים, ועל הדרך בה נמדדים הבדלי הגובה בין הצלילים השונים הנתונים לרשותנו. למידת המרווחים גם היא מהווה בסיס חשוב לבנייה מעמיקה יותר של הידע בהמשך, שהרי המרווחים הם אבני היסוד לבנייתם של אקורדים. זה כעובדה נוספת לכך שגם למרווחים בפני עצמם יש סאונד אשר מזוהה איתם, ובשלב זה אנו לומדים להכיר על דרכים שונות ליצור מוזיקה אשר יוצרת תגובה רגשית בקרב המאזין וגם המלחין – דרך הכרה של המרווחים השונים והאופי הייחודי לכל אחד מהם.

כפי שציינו, לאחר למידת המרווחים השונים נמשיך ללמידת אקורדים – צירופים שונים של מרווחים מוזיקליים בשיטתיות מסוימת אשר גם כן מהווה אבן יסוד לכתיבה של מוזיקה בצורה אשר מביעה רגש. הבנה של מרווחים ואקורדים, גם אם ננגן אותם באופן מלודי ולא הרמוני (כלומר תו אחד אחר השני, לעומת נגינה סימולטנית), מאפשרת לנו כתיבה והלחנה עם מגוון רחב של צבעים והבנה של הרגשות השונים אשר הם מפיחים בנו באופן אינדיווידואלי, ואולי גם באותה מידה במאזינים.

 

למידת תווים ממשיכה לאקורדים מורכבים וסולמות

למידת תווים ממשיכה לאקורדים מורכבים וסולמות

לאחר למידה של האקורדים, אשר לרוב תתחיל באקורדים משולשים, או במילים אחרות, אקורדים הבנויים על 3 צלילים ייחודיים, משם נוכל להתקדם ללמידה של אקורדים מורכבים יותר, אשר כוללים בתוכם מספר גדול יותר של תווים, ועל הדרך מציגים בתוכם את הסאונדים של מרווחים אחרים אשר טרם יצא לנו להתנסות בהם בהקשר של אקורד. אקורדים מורכבים לרוב יהיו בעלי סאונד הנחשב ייחודי ומובחן, לעומת האקורדים המשולשים שנחשבים “הלחם והחמאה” של האקורדים, כלומר בסיסיים יותר ולרוב גם ישאירו יותר מקום לאינטרפרטציה האישית של המאזין.

לאחר למידת האקורדים, אופן התיווי שלהם והצבעים השונים שלהם, נוכל לעלות בדרגת המורכבות וללמוד סולמות, המשמשים אותנו כמערכת של מספר צלילים אשר נחשבים למסגרות מעולות הניתן לעבוד בהן (או דווקא לעומתן) ליצירת מוזיקה בצורה עקבית יותר. חישבו עליהם כמגבלה אשר מטרתה לעודד את היצירתיות, או חוק שניתן ללכת בעקבותיו אך באותה מידה ניתן לשבור אותו.

 

לימודים נוספים ולמידה מעשית בקורס תיאוריה מוזיקלית

מעבר ללמידה התיאורטית והחשובה של הקונספטים השונים המרכיבים את תחום התיאוריה המוזיקלית, חשוב באותה מידה ללמוד את היישום הפרקטי של נושאי הלימוד הללו בסיטואציות מוזיקליות שונות. לכן קורס תיאוריה מוזיקלית כולל גם למידה של נגינת התווים, האקורדים והסולמות השונים על מקלדת, לצד לימודי נגינה של יצירות מוזיקליות שונות דרך קריאת תווים אשר מחולקים ע”י המרצה במהלך השיעורים, ונבדקים כחלק משיעורי הבית.

בנוסף, חשוב לציין כלל הנושאים הנלמדים שציינו במהלך המאמר הם רק קצה הקרחון בהקשר של עומק הלימוד של התחומים הללו, וגם הם מהווים בסיס ללמידה מעמיקה יותר אשר באה לידי ביטוי בלמידה של תחומים מתקדמים כמו דרגות הרמוניות בסולם, היפוכי אקורדים, מודוסים מוזיקליים ועוד!