חשיבות התאוריה המוזיקלית במוזיקה אלקטרונית

רבים מהעוסקים במוזיקה אלקטרונית נמנעים מלימוד מעמיק של תאוריה מוזיקלית ומסתפקים אם בכלל בידע מוזיקלי בסיסי מאוד.

מטרת מאמר זה היא לחדד את הקשר בין מוזיקה אלקטרונית לכל גווניה לבין תאוריה מוזיקלית. אנשים המתחילים לעסוק  במוזיקה אלקטרונית עושים זאת עקב אהבה מאוד גדולה ואכן יש בה משהו מיוחד מאוד ומגרה שאין בהרבה סגנונות אחרים. אין אף ז’אנר אחר שמושך אנשים ללא כל ידע,וניסיון במוזיקה לנסות ליצור מוזיקה.

 חשוב לציין שגם יכולת וידע לנגן על כלי נגינה אינה שווה ערך לידע תאורטי.

ברוב הסגנונות האחרים כמו רוק, פופ, ג’אז המוזיקה נעשית ע”י אנשים שמנגנים וחשופים לתאוריה של הז’אנר במשך שנים ועם זאת במוזיקה אלקטרונית, התחלת העשיה אצל רוב האנשים היא ע”י דחף ואהבה אך ללא ידע או ידע בסיסי במוזיקה לכן אין הם יכולים לצפות להצלחה גדולה עד שהם לא יילמדו את העקרונות החשובים בהפקת מוזיקה זו כל מחשבה אחרת היא זלזול בז’אנר זה. חשוב לציין שגם יכולת וידע לנגן על כלי נגינה אינה שווה ערך לידע תאורטי.

לעיתים מוזיקה אלקטרונית נשמעת מונוטונית ופחות מסובכת מלודית והרמונית מסגנונות שונים אך גם בקטעים אלו הפקה ברמה גבוהה דורשת ידע רב במוזיקה. ע”מ להבהיר ולהמחיש נקח דוגמא של טרק בסיסי. השלד של כל טרק הוא הrhythm section המכיל את כל הערוצים הקשורים ל- קצב כמו כל ערוצי התופים, פרקשן, באס.

יש לנו לידים שהם הנושא של הטרק ויש לנו את המסביב שזה כל מיני פדים, רעשי רקע, הרמוניות סקוונסים, כל אלה אלמנטים שמעשירים והופכים את הטרק והסאונד שלו למעניין הרבה יותר. כבר ממבט ראשוני וכללי רואים שיוצר הטרק אחראי על כתיבת הקצב, תפקיד הבאס ,נושאים וכל היתר כלומר הוא אחראי לכתיבת כל תפקידי היצירה היוצר הוא בעצם קומפוזיטור לכל דבר וצריך להכיר את כל התפקידים ביצירה ,איך בונים אותם ואיך הם תורמים ליצירה חשוב להבין שזוהי מיומנות גבוהה שאין גם לאנשים שמנגנים שנים על כלי נגינה כיוון שהם מכירים את כלי הנגינה שלהם בצורה מצוינת אך אינם מכירים לעומק את יתר התפקידים והכרה לעומק זה אומר הידע להבין מה כל תפקיד בטרק עושה ואיך בונים כל תפקיד ברמה גבוהה. כשנכנסים יותר לעומק היצירה לדוגמא כתיבה של בייס ליין או ליד מלודי.

ללא ידע בסולמות, בייחסים בין תווים, במרווחים במשפטים מוזיקלים הסיכיוי לייצר תפקיד מעניין שהולך ומתפתח הוא לא גבוה.

חשוב מאוד גם להבין את היחס בין כמה תפקידים נניח וכתבנו בייס ליין מצויין איך אנחנו כותבים  תפקיד שפועל איתו בצוותא כל אלו פעולות שדורשות ידע בתאוריה וקומפוזיציה שהוא לא בסיסי בכלל.

גם בטרקים שכביכול אינם מלודים ויש בהם בעיקר קצב וכל מיני משחקי גרוב בין צלילים, עדיין ידע במרווחים ותפקידם במוזיקה יגרום למשחקי הצלילים להישמע מעניינים הרבה יותר ולעורר תחושות הרבה יותר חזקות אצל המאזין.

ידע במוזיקה מאפשר ליוצר המוזיקה האלקטרונית אפשרויות פיתוח ,יצירת נושאים ,משחקים בין נושאים ותפקידים שבלעדיהם כל עיסוק כתיבת קטע נעשה הרבה יותר מתסכל ולא כיפי ובנוסף ברוב הקטעים יישמעו דומים ומבוססים על אותו ארגז כלים בסיסי שקיים אצל אותו יוצר. במוזיקה אלקטרונית חשובה מאוד היכולת לבנות שיאים בטרק ולצאת מהם כמו שצריך, מיומנות זו נעשית גבוהה הרבה יותר והרבה יותר מתוחכמת כשידע בתאוריה מוזיקלית מעורב בה שכן תאוריה מוזיקלית מלמדת אותך איך ליצור מתח ולהגיע לפיתרון.

לכן אם אתה חושב להתחיל ליצור מוזיקה אלקטרונית או שאתה כבר יוצר ועדיין לא בקיא בתאוריה המוסיקלית – אנו ממליצים לך ללמוד קורס תאוריה מוזיקלית