גיא בן צבי עם עשרה טיפים שיוסיפו צבע ואופי למלודיה הבאה שלכם

גיא בן צבי, סגן מנהל פדגוגי ומרצה במכללה במסלול זמר יוצר עם עשרה טיפים שיוסיפו צבע למלודיה שלכם

1. מלודיה טובה בנויה מאיזון נכון בין צעדים ( צלילים סמוכים זה לזה) וקפיצות, כאשר לרוב הצעדים הם התנועה השולטת והקפיצות הן האירוע המשמעותי. כאשר חוזרים על אותו צליל לאורך זמן, הקפיצה המלודית תהיה יותר דרמטית ומרגשת.

2. ניגודיות בין חלקי השיר השונים היא אלמנט חיוני ביותר. אחת הדרכים להשיג ניגודיות זו, היא דרך קצב המלודיה. למשל: לשיר בבית צלילים קצרים ומהירים ובפזמון צלילים ארוכים ואיטיים.

3. מלודיה, בדרך כלל, בנויה מצלילי הסולם בו השיר כתוב. הנמכה של אחד מצלילי הסולם (למשל צליל מספר 3 או 7), יכולה להוסיף צבע מיוחד ומעניין למלודיה. רק לא לשכוח לשנות את האקורדים בהתאם.

4. באופן כללי ביותר, שירים הכתובים בסולם מז’ור יהיו בעלי אופי שמח יותר ושירים בסולם מינור יהיו בעלי אופי עצוב יותר. נסו לכתוב מלודיה שמחה על סולם מינור ומלודיה עצובה על סולם מז’ור. לדוגמא, Creep של רדיוהד ו Lay Me Low של ניק קייב.

5. כאשר מנגנים אקורד מסוים ועליו מנסים לפתח מלודיה, הצליל המתבקש למלודיה, יהיה אחד מצלילי האקורד. נסו להתחיל את המלודיה דווקא בצליל שאינו שייך לאקורד. מלודיה מסוג זה תהיה בעלת אופי פחות יציב ויותר מגוון והבעתי.

6. משחק על אורך הפרזות בתוך שיר, יכול להיות דבר מאוד יפה ומעניין. למשל: בית הבנוי מ12 תיבות, לרוב יהיה מחולק לשלוש פרזות של ארבע תיבות. במקום זה, נסו לחלק את הבית לארבע פרזות של שלוש תיבות.

7. אוגמנטציה- להפוך את צלילי המלודיה ליותר ארוכים. למשל: מנגינה שכתובה בשמיניות, תבוצע ברבעים או חצאים. דמנוציה- בדיוק ההפך, מנגינה בערכים ריתמיים ארוכים תבוצע פי שתיים או ארבע יותר מהר. אוגמנטציה ודמנוציה מאפשרות לייצר חומרים מלודיים חדשים ממלודיה קיימת.

8. הוספת צלילים שלא שייכים לסולם עליו המלודיה יושבת, יוסיפו למנגינה הרבה הבעה, רגש ומתח ובדרך כלל יהיו צלילים עוברים בין שני צלילים שכן שייכים לאקורד.

9. אופי המלודיה נקבע לעתים דווקא על ידי הצלילים שלא מנוגנים בה. נסו לכתוב מנגינה בסולם מז’ור מבלי להשתמש כלל בצלילים 2 ו 7.

10. הצלילים החשובים ביותר במלודיה יהיו: הצליל הראשון והאחרון בתוך המשפט המוסיקלי, צלילים שיושבים על הפעמות החזקות של המשקל, צלילים בעלי ערכים רתמים גדולים יותר, צלילים מודגשים וסינקופיים והצליל הגבוה או הנמוך ביותר. תנו יחס מיוחד לצלילים אלה.

רוצים למקצע את כישורי ההלחנה והנגינה שלכם? הצטרפו למסלול זמר יוצר . למידע נוסף לחצו כאן