מיקס אלקטרוני – 10 טיפים לחשיבה נכונה בתהליך המיקס

מיקסים זו עבודת ייצוב. ייצוב ווליומים, תדרים קונפליקטים, דינמיקה, צידודים ותמונת סטריאו. המטרה היא שהמיקס ישמע מדהים בכל מקום שינוגן, ולכן כל מהלך חייב להלקח בחשבון. בואו לקרוא את הטיפים של ג’ורדן שולץמרצה בקורס מיקס ומאסטרינג.

 

10 טיפים חשובים למיקס נכון יותר

 

אקוסטיקה באולפן והכרת המוניטורים הם הדברים החשובים ביותר

אתם חייבים ללמוד ולהבין את היתרונות והחסרונות באקוסטיקה שלכם לגבי כל תדר וכנ״ל לגביי המוניטורים שלכם, רק כך תדעו בוודאות מה באמת אתם שומעים כשאתם עושים מיקס.

 

בחירת רפרנס למיקס זה דבר הכרחי על מנת להתאים את עצמנו לתוצאה הסופית

עדיף לעבוד אך ורק עם קבצי Wave ובשום פנים ואופן לא עם Mp3 (גם לא ב 320Kbps).
חשוב מאוד ללמוד ולנתח מה מצריך מאיתנו כל סטייל מוסיקלי מבחינת אוירה ואנרגיה המקובלים בז׳אנר מסוים על מנת להישמע קרוב או יותר טוב במיקס שלכם.

 

תהליך הכנת המיקס

נקשיב למיקס כמה פעמים, נשייך אותו לז׳אנר מוסיקלי, ננקה ערוצים מרעשי רקע, נדאג שכל התפקידים עובדים בצורה מושלמת מבחינת מיקום, הרמוניה וכו׳. נאפס את המיקסר למצב התחלה, נחזיר את כל הצידודים לאמצע ונוודא שכל מצבי השליחה מאופסים. כמו שבית בנוי על יסודות יציבים, כך גם המיקס שלכם. בדרך כלל נתחיל בתדרים הנמוכים שמכתיבים את האנרגיה שעליה יושב כל הקצב (יסודות), כל עוד הקיק והבאסליין לא יושבים בצורה מושלמת אין טעם להמשיך הלאה. לאחר מכן שאר הקצב ומלודיות (שלד), ולבסוף אפקטים (צבע). לא תמיד נמקסס לפי אנרגית תדרים, לפעמים עדיף למקסס על פי תפקידי האנרגיה השולטים במיקס והלאה.

קורס מיקס ומאסטרינג (MIX & MASTERING) במכללת BPM - סדנת אמן עם ג'ורדן שולץ

 

אל תשתמשו ביותר מדי אפקטים

במיוחד ריוורב. עודף אפקטים עלול להעכיר את האווירה במיקס ולהרוס את הניגודיות של הפאנץ׳. חשוב לדעת באיזה סטייל ריוורב להשתמש, וגם לערוך אותו בצורה הנכונה, כנ״ל לגביי דיליי. כחוק, ככל שהמיקס יבש יותר כך הוא נשמע יותר ״בפנים״.

 

אל תשנו את הווליום של הגרוב

הקצב שלכם הוא עמוד השידרה שלכם, וחשוב שהוא ישאר קבוע במהלך השיר. אוטומציה פרטנית בקצב זה בסדר גמור וגם כדאי, אבל אל תזיזו את הפיידר יותר מדי.

 

סאונד טבעי נשמע טוב יותר במיקס

אל תעשו איקיו שישנה את המקור יותר מדי, אלא אם זו מטרה מאוד ספציפית. תמיד תחשבו מה להוריד ולא מה להוסיף. האוזן שלנו רגישה מאוד להגברת תדרים באיקיו אבל פחות להנחתת תדרים, כך גם תקבלו סאונד מדויק, פאנץ׳ ואוורירי הרבה יותר.

 

תפקידים במיקס – תשדלו למנוע תחרות בינהם על מיקומם במיקס

על ידי חיתוך תדרים נכון, צידודים או קימפרוס של תדר ספציפי. במיוחד Low Mid, שם קשה יותר לאוזן להתייחס (אלה תדרים בעייתיים ברוב החדרים וברוב המוניטורים). שימוש נכון בסייד צ׳יין יתן המון בהירות למיקס ועדיין ערוץ ישמע מדהים פרטני.

 

קומפרסורים במיקס – השתמשו כמה שפחות בקומפרסורים מפוצצים

אוטומציה נכונה תמיד עדיפה על מעיכה סלקטיבית של צליל. הבנה של האוזן של Release ו Attack בקומפרסור היא קריטית,וגם באיזה סוגים של קומפרסורים נשתמש במיקס (Vca,tube,Fet,opto).

 

אל תניחו שהאוזן שלכם תמיד אומרת את האמת!

במיוחד לא כשעובדים עם מעדירי הרמוניות ובווליום חזק. לא כולם עובדים עם מוניטורים היי אנד שפחות מעייפים את האוזניים שלנו. לפעמים לצאת מחוץ לחדר ולהקשיב לבאלאנס יעשה עבודה יותר טובה. כשאתם תקועים בבאלאנס ספציפי תורידו את הווליום כמעט לאפס ותקשיבו, מבטיח לכם שתקבלו החלטה נכונה יותר מיידית. בנוסף, לאחר שסיימתם מיקס, כדאי להקשיב לו שוב ביום למחרת כשאתם רעננים לאחר שינה ראויה,ץאתם תופתעו לגלות כך דברים מאוד מעניינים.

 

״דע למה התכוון המשורר״

טכנאי סאונד חייב לעבוד לפי בקשת האומן. בין אם הכווינו אתכם או לא, ברגע שאתם מקשיבים לשיר לפני שהתחלתם למקסס אתם חייבים לדעת לאיזה ז׳אנר, באיזו אנרגיה, מיקום תפקידים לכוון את המיקס. זו אומנות בפני עצמה לדעת לנתח את כל המרכיבים הללו ולהביא אותם לידי ביטוי בשיר וזה לוקח זמן ותירגול, אז לא להתייאש.

 

בואו להביא את המיקס שלכם לשלב הבא בקורס מיקס ומאסטרינג