עבודה וקריירה בתחום המוסיקה: סאונד ומוסיקה למשחקי מחשב

כתבתו של ארנולד נסיס – מרצה בקורס לסאונד ומוסיקה למשחקי מחשב ווידאו במכללת BPM

הלחנה למשחקי מחשב זה תחום חם מאוד בשנים האחרונות, בעיקר בגלל ההצלחה המסחררת של תעשיית הגיימינג. אם לומר את האמת, יש הרבה מאוד עבודה בתחום אך יחד עם זאת, יש מעט מאוד מלחינים שעושים את זה במשרה מלאה. מוסיקאים מעולים רבים, למראת כל הכישורים המקצועיים, לא מצליחים להיכנס לתחום ולרוב זה בגלל אותם טעויות שחוזרות על עצמן. ניסיתי לאסוף כמה טיפים לגבי מה תוכלו לעשות על מנת להמנע מהן:

 

1. תהיו גיימרים

זוכרים את הילד המחוצ’קן בתיכון שהיה רץ לחדר המחשבים בהפסקות בזמן שצחקתם עליו והלכתם לחזרה עם החבר’ה? אז הוא גדל ובזמן שכל העולם במשך שנים סיפר לו שהוא מבזבז את הזמן שלו במשחקי מחשב, הוא בעצם הקים תעשיה שמגלגלת כיום 100 מיליארד דולר בשנה. כיום, פתאום, כולם רוצים לקחת בה חלק. אבל מה? הטראומה עדיין שם. רוב המפתחים כיום שייכים עדיין לדור שבנה את התעשיה לבד, במרתף בזמן שצחקו עליו, והדבר שהוא בנה גדל למפלצת. בגדול, מי ששם “בשביל הכסף” לא מתקבל בברכה… ומריחים את זה מקילומטר. אם תדברו עם מפתח ולא תדעו במשך השיחה מה זה MMORPG, F2P, CDProjectRED ועוד, הסיכוי שתקבלו את העבודה הוא מאוד נמוך. זה כמו שתבחנו מישהו לסטודיו שלכם והוא ישאל “מה זה קומפרסור?”. זה עולם שצריך לחיות אותו. לא סתם, תעשיית המוסיקה למשחקי מחשב היא כמעט בגודל של תעשיית המוסיקה בכלל (הידעת?) ומס’ העובדים בה הוא כפי 80 פחות. רוצים לעבוד בעולם הזה? תהיו חלק ממנו.

מהלוואה של 10,000$ מהסבתא לחברה שמגלגלת 6.5 מיליארד בשנה.

 

 

2. קשרים קשרים קשרים

זה אולי לא מדהים שככה זה עובד, אבל בפועל, הקשר בין כמה אתה טוב וכמה עבודות תשיג הוא לא ישיר בעליל. יש איזשהו threshold מקצועי שצריך לעבור אותו, כן, אבל משם והלאה, כמה שזה עצוב – קשרים הם כנראה גורם יותר מכריע מהרמה המוסיקלית שלכם. מה גם, שלא כמו בתעשיית המוסיקה, פה אתם נשפטים בעיקר ע”י מנכ”לים/סמנכ”לים/מנהלי ארט – לא מוסיקאים. בסופו של יום, קשרים אישיים הם המפתח. ובתור אנשים חדשים שמנסים “להדחף” (וזו לחלוטין המילה המדוייקת כיום) לתעשייה, קחו בחשבון שכל המפתחים כבר מכירים מוסיקאים שהם חברים שלהם, שהם עבדו איתם וכו’ – גם אם אתם מאוד טובים, קשה מאוד לשבור את הקשר הזה ולקבל צ’אנס. מלחינים שכבר בתעשיה, עוד מהרגע שהיא הייתה קטנה, כנראה כבר חברים של מפתחים וישמעו על עבודות הרבה לפניכם. תלכו לאירועים. Make friends.

בכיר בEA מספר איך הם בוחרים מוסיקאים – קשרים.

3. אל תפשלו – תהיו מקצועיים

גיימינג היא תעשיה קטנה. הדד ליינים צפופים. אין דבר כזה לאחר דד-ליין. זה פשוט לא קיים. השמועות על עובדים בתעשייה, בעיקר פרילאנסים עוברות מאוד מאוד מהר. מישהו פעם אמר “מלחינים למשחקים מקבלים עבודות בשיחות מסדרון” – וזה נכון. כמה שזה נשמע דרמטי, מילה רעה ממישהו משמעותי בתעשייה יכולה לסיים את הקריירה שלכם. ויש הרבה שמחכים בתור להחליף אתכם. תהיו מקצועיים. תגישו דברים בזמן, מיקס ומאסטרינג טובים ואל תבטיחו דברים שאתם לא יכולים לקיים.

4. תהיו שונים. יש כמוכם מיליון (למעשה כ50 אלף).

מפתח משחקים מוצלח מקבל בממוצע כ5 פניות ביום ממלחינים. יש אפילו חברות שכל כך נמאס להן שהן רושמות באתר שלהם בגדול “לא מחפשים מלחינים”. אל תבינו לא נכון – יש הרבה עבודה בתחום, אבל אתם צריכים למצוא את המשהו שיגרום לזה מתוך ה5 האלה, לפחות ביום הזה, המפתח שאתם פונים אליו יזכור אתכם. אני לא יודע להגיד מה זה הדבר הזה, אבל אני כן יודע להגיד ש “סתם מוסיקה מגניבה” זה לא מספיק. במקרה שלי, הקריירה התחילה מזה שעשיתי re-score לסרטון של בליזארד יומיים אחרי שהוא יצא. כיום rescore זה דבר מקובל בתחום אבל בזמנו, לדעתי הייתי מהראשונים שעשו את זה. חפשו את הדבר שיפנה אליכם תשומת לב.

5. תעבדו בחינם. כן, בחינם.

הרבה סטודנטים שמסיימים את הלימודים אומרים לי “ברור שלא נעבוד בחינם, אבל מאיפה כן להשיג עבודות בתשלום?” זה מחרפן אותי. אני אנסח לכם את זה ככה: כשמפתח שוקל מלחין, יש מולו כ120 מיילים ממלחינים. הוא לא מוסיקאי ולכן השיקול העיקרי שלו הוא היכרות עם חלק מהם ונסיון שיש לשם. אין לכם נסיון? למה שיבחר בכם? בלי לנקוב בשמות, בארץ למשל, אתם מתחרים מול אותם 5 מלחינים שעובדים בזה במשרה מלאה ועושים את זה כבר כמה שנים. יש “לנו” נסיון של עשרות משחקים מאחורינו, כל המפתחים בארץ מכירים אותנו וכנראה ששמענו על הגיג הזה הרבה לפניכם. למה שיקחו אתכם? התשובה היחידה שלדעתי תקפה היא “כי אנחנו מוכנים לעבוד בחינם” ובהמשך – “כי עבדנו איתם בחינם כבר פעם ועכשיו כבר יש לנו נסיון של 15 משחקים”.
לפני שאתם נכנסים לדכאון, אדגיש שוב – הלחנה למשחקים זה תחום ענק שיש בו הרבה מאוד עבודה. יחד עם זאת אבל, לא אשקר – זו קהילה סגורה שלהכנס אליה מאוד מאוד קשה, בעיקר כיום. מצד שני, אם תפנימו מוקדם את הדברים האלה זה יקל על התהליך בהרבה ואני בהחלט מבטיח שזה שווה את זה!

 

רוצים להלחין מוסיקה למשחקי מחשב? הירשמו לקורס לסאונד ומוסיקה למשחקי וידאו!