10 טיפים להתנהלות נכונה מול לקוחות בתעשיית המוזיקה

מאת ארז גורן, בוגר מסלול BSP360 לסאונד והפקה

אפשרויות העבודה של מוזיקאים ומפיקים רבות ומגוונות – בין אם ביצירת מוסיקה לסרטים או פרסומות, הפקה של פלייבקים לחבורות זמר, עריכה של קטעים קיימים לטובת מחול/מחזמר, ועוד אינסוף אפשרויות. עבודות מהסוג הזה דורשות התייחסות מיוחדת, בעיקר כי תקשורת לא נכונה יכולה בקלות מאוד לחרב פרוייקט, וגם להבטיח שלא תיכנס אליכם יותר עבודה בהמשך.
כדי לעזור לכם להתנהל בצורה מקצועית ונכונה הנה לכם 10 טיפים לעבודה מול לקוחות

1. אגו בצד

תזכרו תמיד שכשאתם מספקים שירות לאדם אחר אתם לא הגוף החשוב בפרויקט, אלא אחת מכמה צלעות שמרכיבות אותו. מעבר ליצירה של מוצר איכותי, יש השקפה מסוימת למנהל היצירתי של המוצר – ותצטרכו לספק אותה כדי להמשיך לעבוד עליו. זה לא אומר שלא ניתן להפעיל את הראש ולהציע פתרונות חלופיים, ואופציות נוספות. חשוב שתדעו מי אומר את המילה האחרונה, ושתדעו להתמודד עם זה. זה בעיקר בא לידי ביטוי כשמקבלים מהלקוח משוב על סקיצה(פירוט בהמשך) שכולל הערות שליליות. תגובתם הטבעית של הרבה מוזיקאים תהיה כניסה לעמדה דפנסיבית, וויכוחים עם הבמאי/כוראוגרף/איש קרייטיב על למה דווקא כדאי, צריך ומגניב לעשות דבר כזה ולא אחר. מבחינת הלקוח, אין לזה חשיבות מעבר להאטת תהליך העבודה, ואולי תגרמו לו בכך לשקול אדם אחר לביצוע המשימה.

2. זמינות ומענה

בעידן של היום אין הרבה תירוצים שאפשר לתת על מייל שלא הגיע או שיחה שלא נענתה. אתם לא צריכים להחזיק בטלפון כל דקה מהיום, אבל הסבירות שראיתם שנכנסה הודעה בטווח של שעה או שעתיים היא הגיונית. תחום העבודה הזה לא שם אותנו במשרד במסגרת שעות קבועה, ולפעמים העבודה היא ארוכת שעות רצופות ואינטנסיביות. הלקוח מקבל רושם מסוים אם הוא ממתין ימים שלמים לתשובה, וחיובי בהרבה אם הוא מקבל מענה מהיר. מענה מהיר יקדם את תהליך העבודה, יעזור לכם לעמוד בדדליין, וישאיר רושם מקצועי. כמובן שאם המציאות מאלצת אתכם להתעכב במתן המענה, ציינו זאת (רצוי בתחילת העבודה).

3. בצעו תיאום ציפיות

תיאום ציפיות יכול להיות כל דבר’החל ממשך העבודה הצפוי והתקציב, ועד לכיוונים מוסיקלים ולתוכן עצמו. כמה שיותר ספציפי יותר טוב: ככל שתדעו יותר (אתם וגם הלקוח) העבודה תתבצע באופן מסודר יותר ותמנע הרבה כאבי ראש לשני הצדדים. רצוי שתיאום הציפיות יכלול את ענייני התקציב, מסגרת זמן העבודה, כמות עריכות חוזרות וריג’קטים (לא אופציונלי בכל פרויקט), אופי המוסיקה ותפקידה במוצר הסופי, דיני זכויות המוסיקה הסופית, מקדמות בתשלום אם יש כאלה, וכל משתנה שאתם יכולים להעלות על דעתכם. בהתאם לסוג הפרוייקט, תקבלו דד-ליין להגשה הסופית. מומלץ לקבוע (או מול הלקוח או מול יומנכם האישי) תאריכי משנה להספקים קטנים יותר. אם תתאמו את תתי הדדליינים האלה מול הלקוח תרוויחו את הלחץ של עמידה בהם, וגם תיצרו אצלו רושם של אדם מסודר ומקצועי.

4. רפרנסים בתנועה דו-סיטרית

לפני שכתבתם תו אחד, בררו מול הלקוח מה הוא רוצה שהמוסיקה תעשה, ואיך הוא ‘שומע’ אותה אצלו בראש. השאלה הגדולה שמומלץ לשאול היא “כמו מה היית רוצה שזה יישמע”, ותודות ליוטיוב יש מעט מקום לדמיון ומעט תירוצים ל”אה, אני לא מכיר את האמן ההוא”. סביר להניח שמי שדורש מכם מוסיקה יירצה שהיא תישמע באופן מסויים – תבקשו כמה שיותר דוגמאות מחומרים קיימים. במקביל, חפשו רפרנסים נוספים שעונים על המאפיינים של אלה שקיבלתם, וככה תראו אם אתם בכיוון הנכון. כמובן שאם יש לכם חומרים מקוריים במגוון המדובר, זה יעזור. גם אם מי שתעבדו מולו יהיה חסר מושג בעניין הז’אנר, סוגי הכלים, ואוירה, תוכלו להוציא ממנו הרבה אם תדברו על מוסיקה קיימת, וזה ייקח הרבה פחות זמן לבצע מאשר 20 סקיצות שתשלחו ותשאלו “איך זה?”.
בנוסף, הכנסו לעומק הרפרנס ונסו לבודד אלמנטים. שאלות כמו “מה אתה אוהב כאן?” או “כשאתה שומע את זה – מה כאן לא מתאים לפרוייקט שלנו?” יעזור למקד את התוכן. אם זה לא היה ברור, גם אם הלקוח לא יודע להגדיר מה הוא רוצה, כשתדברו על מוסיקה תוכלו לקבל מושג – מה יותר עובד בשבילו, ומה פחות.

עומר לוז
עומר לוז, סטודנט במסלול BSP360, מצוות RED TREX מלחין מוזיקה לסרט של מוני מושונוב.

5. סקיצות מפורטות ו’מרשימות’

למרות שיש תאריך שבו המוצר צריך להיות על שולחן הלקוח, כדי להבטיח שהמוצר ישרת את המטרה שלו בצורה הכי טובה, נצטרך לשתף חלקים בתהליך, כדי לקבל אישור ולא לעבוד לחינם. לרוב כשאנחנו עובדים על משהו אנחנו יוצרים אותו ברזולוציה גדולה (כללית, אם תרצו), עד שלקראת הסוף נכנסים למאקרו ומתחילים לטפל בניואנסים. צאו מנקודת הנחה שלאדם שעומד מולכם אין דמיון מוסיקלי, ולכן מומלץ להשקיע מאמץ בסקיצות, ולהכניס כמה שיותר פרטים שיגדירו אופי. יהיה קל יותר לשמוע משהו מגובש מאשר לקרוא טקסט שאומר ‘ופה יהיה מן משחק בין שני הכלים האלה, ואחרי זה תגיע האטה וכניסה של הכלי ההוא עם אפקט כזה’. גם אם אתם מתכוונים להקליט תזמורת שלמה, ואת הסקיצה תכינו עם כלים וירטואלים: סאונד גולמי עלול לתת רושם שאתם לא מייצרים דברים איכותיים. תמיד תעדיפו (כשמתאפשר) להשמיע משהו שנשמע ‘מוגמר’ ככל היותר ומבטא את הכיוון המוסיקלי שבחרתם. זה יעזור לכם גם לעמוד מאחורי הסקיצות האלה בבטחון.

רק סכנה אחת קטנה עולה מהסעיף הזה:

6. לא להתאהב בחומרים קיימים

כפי שצוין קודם – ייתכן שאחרי שישבתם יומיים רצופים על קטע שמיועד לעבודה, ואתם מאמינים בו וחושבים שהוא מתאים, הלקוח יראה משהו שונה לגמרי בויז’ן הראשוני שלו. תהיו מוכנים שזה יקרה, גם אם תיאמתם ציפיות מראש והקדשתם הרבה זמן לרפרנסים. גם אם השתלטתם על האגו והוא לא ממהר להגן על הרעיון/ביצוע, תקשיבו/תקראו בקפידה את תגובת הלקוח, ותשאלו (עכשיו כשיש לכם משהו בידיים ולא רק לינקים ליוטיוב) כמה זה רחוק מהכיוון/ מה צריך לקרות כדי שזה כן יתאים. בהרבה מקרים תצטרכו לפתוח דף חדש ולגשת לזה בצורה שונה – שזה קשה מאוד כשכבר פיתחתם ויז’ן משלכם- אבל לפעמים קשה יותר לשנות את החומר הקיים. כך או כך, תדאגו שהעבודה החוזרת על הקטע תיעשה בצורה אובייקטיבית (אפילו כדי להראות שהשינוי שהוצע לא מתאים, אך תנסו ליישם אותו באופן שכן).


האנס צימר וג’יימס ניוטון האוורד על ההקלטות של פסקול הסרט באטמן: האביר האפל

7. מונחים מוסיקלים

ברוב המקרים, האדם שתעבדו מולו הוא לא מוסיקאי, ובכל זאת לא יהסס להשתמש במונחים שלדעתו מבטאים את מה שהוא חושב, אך בפועל מתכוונים לדברים שונים לגמרי. עם ההשכלה המוסיקלית שלכם זה ייראה כאילו הוא מדבר לעניין ומנחה אתכם בצורה מדוייקת, אך כשתבצעו ותשמיעו לו את העבודה הוא יגיד שזה כלל לא מה שהתכוון אליו. כדי לחשוף את אי ההבנה המובטחת הזו מראש – תתייחסו לכל מונח שהוא משתמש בו ותוודאו שאתם באותה ההבנה, או שתדביקו עליו תווית שונה ששניכם מבינים. לדוגמה – מקצב תופים שצריך להיות ‘מהיר יותר’ – לרוב הכוונה היא לא לטמפו אלא לחלוקה קצבית צפופה יותר. חשוב בשלב הזה כמה שפחות לתת ללקוח הרגשה שהוא לא מבין, אלא רק לוודא את הכוונות שלו, כדי למנוע זמן עבודה מיותר.

8. יחסי אנוש

נכון גם כהערה כללית, אבל קשר מקצועי יכול להשבר ברגע שמגיעה לאוזנו של הלקוח רכילות שלא חשבתם שתתגלגל הלאה. השתדלו לדבר על פרויקטים בצורה אובייקטיבית, ולא להציף את דעתכם האישית על הלקוח, גם אם הוא עושה לכם חיים מאוד קשים. טבעם של רוב האנשים למצוא על מה לקטר, אך במקרה הזה זה יכול לעלות לכם בעבודה, ובהזדמנויות לשיתופי פעולה בעתיד. אם יש בעיות ברמה האישית כמובן שהערוץ היחידי לפתרונן הוא תקשורת ישירה.

9. לקוח מרוצה = עבודה בעתיד

אחד הערוצים המרכזיים שלנו לקבלת עבודות הוא מקור ‘מפה לאוזן’. זה אומר שלקוח שקיבל מכם מוצר איכותי וחווית עבודה נעימה – סביר שיבחר בכם לעבודות בהמשך, וגם ימליץ עליכם בהמשך. תמיד תשתדלו להשאיר רושם טוב וליצור לעצמכם שם טוב בתעשייה.

10. גבו הכל

הטיפ הזה יחסוך לכם המון כאבי ראש, זמן, ולבסוף גם כסף במקרה של אסון, קטן כגדול. דאגו לגבות פרוייקטים ישנים לכל מקרה שלא יהיה. ניתן לגבות לדיסק קשיח נייד (לא כזה שיישאר מחובר תמיד למחשב) או אפילו לשירותי ענן כמו Google Drive, Dropbox, ועוד מבחר עצום עם כל מיני סוגים של חבילות (בחינם ובתשלום). במידה וקורה משהו למחשב שלכם, או שהכונן החיצוני עם כל הדגימות החליט הבוקר שהוא לא חי יותר, זו הדרך לצמצם ככל הניתן את הנזק, ולחזור לעניינים כמה שיותר מהר. מומלץ לפני גיבוי פרוייקט להדפיס או לייצא רצועות STEMS בודדות של כל כלי/קבוצת כלים. הפעולה הזאת תראה את התועלת שלה בעתיד כשתצטרכו גישה לחלקים מתוך הפרוייקט גם אם אין לכם את כל האפקטים/כלים שהיו בשימוש בתקופת אותו הפרוייקט, ובנוסף תוכלו לחסוך כך הרבה מקום. גם אם לא מייצאים STEMS, רצוי להפטר טרם הגיבוי מקבצים מיותרים בתיקיית הפרוייקט.
בואו ללמוד הכל על הפקה במסלול BSP360! לכל הפרטים לחצו כאן