אינדי סיטי – מאחורי הקלעים של הפרויקט המצליח

שיתוף הפעולה בין BPM, המכללה של תעשיית המוזיקה לבין פרויקט “אינדיסיטי” נמשך זו השנה השנייה, כאשר הפעם, סטודנטים ובוגרים של המכללה לקחו חלק בהפקת קליפים למיטב אמני האינדי (עמיר לב, לולה מארש, ניצן חורש, Tiny Fingers ועוד)ברחובות ירושלים. את הצד הטכני של הפרויקט ניהל המרצה הבכיר לסאונד ועיוצוב פסקול אייל שינדלר, ובמהלכו התנסו הבוגרים בעבודת שטח מאתגרת במטרה לייצר קליפים עם סאונד ברמה הגבוהה ביותר. התוצאה: מושלמת.

איל שינדלר, מרצה בקורס רדיו במכללת BPM ואחראי הסאונד של הפרויקט, סיפר לנו על ההקלטות:
“קלטת מוזיקה בשטח מהווה תמיד אתגר. במקרה של אינדיסיטי האתגר היה כפול. גם הקלטה הרחק מהתנאים הסטריליים של האולפן, וגם קונספט שדורש שלא יראו מיקרופונים בקליפים.הדבר הזה דרש הרבה חשיבה יצירתית ומיקום מיקרופונים מקורי וקיצוני. השתמשנו במיקרופונים אלחוטיים זעירים (lavalier microphones) שהוחבאו והודבקו בפינות נסתרות של כלי הנגינה או מתחת לבגדים של הזמרים. בנוסף השתמשנו במיקרופונים קונדנסרים ארוכים (Boom Microphones) ללכידת קולם של הסולנים או ללכידת הסאונד הייחודי של החלל שבו הקלטנו. היכן שיכולנו השתמשנו גם במיקרופונים אולפניים רגילים שמוקמו במקומות שלא מצולמים (למשל מאחורי הפסנתר או בתוך התוף בס).
את כל העבודה הטכנית בפרוייקט ביצעו סטודנטים ובוגרים ממסלול BSP. המוזיקאים וצוות הצילום למדו מהר שהם יכולים לסמוך על המקצועיות של הצוות שעבד בתנאים קשים לאורך ימים ארוכים. מקומות הצילום היו במקרים רבים אקזוטיים (בתוך מערה או בלב יער) ודרשו הליכה לא קלה עם כל הציוד, כך שמלבד ידע טכני נדרשו פה גם כוחות פיזיים ונפשיים.

רוב הסטודנטים נתקלו בפעם הראשונה בציוד הקלטה נייד, והם למדו מאוד מהר איך לתפעל אותו, להרכיב אותו וגם איך לפתור תקלות.

בתור מי שמקליט מוזיקה כבר שנים רבות, אתה תמיד מחכה לרגע הזה שאתה מרגיש שמתחולל קסם מוזיקלי. במהלך הפרוייקט הרגשנו כמה פעמים רגעים כאלה. אחת הפעמים היתה בהקלטה של רביד כחלני (מההרכב ימן בלוז) בבית קפה קטן בלב הרובע המוסלמי בעיר העתיקה. מהר מאוד התאסף קהל רב בתוך בית הקפה שהצטרף לחגיגה ופתאום המרחק בין המוזיקה התימנית היהודית המסורתית למוזיקה הערבית נראה קטן מאוד”

הבוגרים והסטודנטים שלקחו חלק בפרויקט: ארז גורן, לידיה מורדבינקין, דניאל שמר, פלורינה מנדל, גל כהן, אסף הרמן, קובי עזרא, איתי ענביאן ומיקי קוסושוילי, סיפרו לנו על הפרויקט.

דניאל שמר, בוגר מסלול BSP סיפר לנו מה הוא לקח איתו מהחוויה המיוחדת: “למדתי שאפשר להקליט כל דבר בכל מקום ולקבל תוצאה מדהימה, הכרתי להקות מעולות שלא נחשפתי אליהן לפני. האתגר הכי גדול היה הצילום של בטי ברס בתנועה, היו שם איזה שמונה נגנים, והיינו צריכים לצלם אותם בתנועה על רחוב יפו נגד התנועה של הרכבות. בצילום הזה מתישהו התלווה אלינו צלם חובב והלך במקביל אלינו ולא שם לב כשהגיעה הרכבת הקלה וכמעט נדרס”

גם פלורינה מנדל, בוגרת BSP, נדרשה ללא מעט יצירתיות בעבודה שלה, כאחראית על פריסת קווים, מיקום המיקרופונים ותפעול הבום, בשונה מהעבודה באולפן: “הצבת המיקרופונים על כלי הנגינה השונים הייתה אתגר – כיוון שהיה אסור שיראו אותם בצילום, ודרש מקוריות ומחשבה יצירתית. בנוסף, בצילומים שהיו ניידים, כמו לדוגמא בבטי בארס, תפעלתי את מיקרופון הבום. הצילום נעשה במדרחוב, תוך כדי הליכה אחורנית בין פסי רכבת, עם רכבות עוברות כל מספר דקות. היה כיף ומאתגר בו זמנית וסך הכל זו הייתה חוויה ענקית. מה שהשפיע עלי הכי הרבה זה הלוקיישנים המדהימים בהם צולמו הקליפים. שרידי בית סוהר בעיר העתיקה, כנסייה או כפר ערב. יצא לי לעבוד עם אמנים נחשבים, ולהכיר הרכבים חדשים על הדרך”


צילום: דניאל שמר
כמו פלורינה, גם לידיה מורדבינקין, סטודנטית במסלול ה-BSP הוקסמה מהלוקיישנים: “ההשתתפות בפרוייקט גרמה לי להכיר מחדש את ירושלים בזכות הלוקיישנים המרהיבים שבהם צולמו הקליפים” עבור לידיה, שתפקדה בפרויקט כטכנאית הקלטות זו הייתה התנסות ראשונה בהקלטות אלחוטיות והיא מסכמת אותה בהצלחה רבה: ” האמנים והנגנים היו מדהימים, והקטעים שהוקלטו יצאו ממש מגניב, שמחתי מאוד לקחת חלק בהקלטות אלו”
כמה מילים על פרויקט אינדיסיטי: לאחר הצלחה מסחררת בשנה שעברה, פסטיבל “אינדי סיטי” חוזר לירושלים. גם השנה הצטלמה סדרת הוידיאו-קליפים ברחבי ירושלים, כשהיא מייצרת מפגש דוקו-מוזיקלי של מוזיקאים איכותיים ובולטים עם לוקיישנים שונים, מרהיבים ומיוחדים בעיר.
אגף תרבות ואמנויות ורשות הצעירים של ירושלים מוציאים שוב את הסדרה המצולמת מן המרקע אל המרחב האורבני, ויחד עם הבמאית והמנהלת האמנותית בטינה פיינשטיין הופכים אותה לפסטיבל מוזיקלי חגיגי.
בימים חמישי ושישי -24-25.7 ישתלטו אירועי אינדי סיטי על מרכז ירושלים. במשך יומיים יתקיימו הופעות
עם כל משתתפי העונה המצולמת, לצד הרכבים בועטים נוספים, הכל חופשי ובחינם! ביום חמישי תתקלט ניצן פינקו, מנהלת פרויקטים ב BPM וחצי מהצמד Reflektor אינדי ברוח הפרויקט. בנוסף, יהיו 2 במות של הופעות back to back, מסיבת אוזניות, הופעות ליליות חינמיות בברים הסמוכים, סטים אלקטרוניים ועשרות דוכנים.

משתתפים: עמיר לב, שי צברי, קותימאן והאורקסטרה, יאמאן בלוז, לולה מארש, סומסום, אקו וטיטו,
לילה, ניב אסט, ניצן חורש וה-Cut Out Club, Tiny Fingers, Moan, Sun Tailor, Betty Bears

הקליפים יוקרנו החל מה-13.6 במשך חמישה סופי שבוע בערוץ 8 ב”הוט”, ובמהלך הפסטיבל.
צפו בקליפ של להקת Lola Marsh לשיר Wishing Girl :

בטינה פיינשטין, בימאית הסדרה: “השנה הלוקיישנים הם גיבורי הסדרה. רציתי להפגיש מוזיקאים עם מקומות לא שגרתיים שאפשר למצוא רק בירושלים: מקומות היסטוריים מרשימים, מקומות עם סאונד ואווירה מיוחדים, ומפגשים עם עוברי אורח מכל הסוגים. מערת צדקיהו האפלולית עם המטען ההיסטורי שלה, כנסיית אגוסטה ויקטוריה, הקישלה-בית סוהר מימי הטורקים, בית המצורעים, הרכבת הקלה -שהיא מעין כור היתוך בירושלים, קפה ערבי בעיר העתיקה, כפר סילוואן השנוי במחלוקת ועוד… כאשר הסדרה מגוונת מאוד ולוקחת את הצופה למסע מרתק בירושלים. בנוסף, ניסיתי להביא מגוון רחב של להקות מז’אנרים שונים ומקצוות שונים של הסצנה, הרכבים עדכניים עכשוויים ומעניינים, בהם גם הרכבים ירושלמים שמביאים את הקול הירושלמי לסצנת האינדי הארצית”.

לפרטים נוספים על מסלול BSP – המסלול המקיף למוסיקה והפקה לחצו כאן