בניית אולפן ביתי, המדריך למתחילים

יצירה והפקה מוזיקלית מהבית היא דבר שיגרתי בימים אלה, לאחר שנים רבות בהם עבודה זו נעשתה באולפנים מקצועיים בלבד. המדריך הבא לבניית אולפן ביתי מיועד ליוצר / המפיק המתחיל ויסביר לכם למה לכם להשקיע בבניית אולפן הקלטות ביתי משלכם וכיצד לעשות זאת.

 

למה כדאי לבנות אולפן ביתי?

יש כמה סיבות מרכזיות שהופכות את האולפן הביתי לכדאי בעידן המודרני:

 

נוחות ונגישות

מוזיקה צריכה לבוא מהלב, והדרך המהירה ביותר אל הלב היא כמובן כשאתם מרגישים בנוח עם הסביבה שלכם, ומה יותר נוח מחדר פרטי בבית בו אתם גרים? הלחץ הכלכלי והזמני שיש כאשר עובדים באולפן מסחרי ע”פ שעה, נעלם לגמרי מהמשוואה. יש גם לציין שאולפנים מסחריים בדרך כלל יהיו עמוסים, ולקבוע אולפן לא תמיד יהיה תהליך נגיש. כאשר יש לכם אולפן ביתי, תהליך יצירת המוזיקה מתחיל לקרות מתי ובצורה שמתחשק לכם!

 

טכנולוגיה ועלות

היום להיות בעל אולפן ביתי הוא סטנדרט תעשייתי, לכן חברות האודיו המקצועיות דאגו בשנים האחרונות להפוך את תהליך ההפקה ליותר נגיש לבעלי האולפן הביתי. באמצעות הפיתוחים הללו, תוכלו לעשות מוזיקה בבית באופן איכותי לעומת פעם, שהיה צריך אולפן מסחרי בשווי מאות אלפי שקלים כדי ליצור מוזיקה.

 

סיון עמרן, בוגרת מסלול אולפן ביתי של המכללה, מספרת על יתרונות המסלול

 

איך לבנות אולפן ביתי?

האולפן הביתי מורכב ממספר אלמנטים חשובים אשר חשוב שיהיו ברשותנו כדי לענות על כל הצרכים שלנו בהקשר של ביצוע הקלטות איכותיות, יכולת לשמוע באופן איכותי את האודיו במחשב שלנו, כלים שונים לשליטה ב-MIDI ועוד.

 

כרטיס קול לאולפנים ביתיים (Audio Interface)

לכל אחד מאיתנו יש כרטיס כזה במחשב, אך סביר להניח כי הכרטיס המובנה לא יאפשר לנו דברים נחוצים ליצירת מוזיקה. הכרטיס אחראי על היא האיכות בה ייכנס וייצא אודיו מהמחשב ואל המחשב (נגינה והקלטה). כרטיס קול מקצועי לאודיו ייאפשר – הגברת מיקרופון לטובת הקלטה, אפשרות לחיבור כלי נגינה חשמלי ישירות, אפשרות לחיבור מוניטורים אולפניים (עוד בהמשך) ועוד.

ההמלצה שלנו לכרטיס קול התחלתי היא כרטיס בעל :

  • 2 כניסות הקלטה – מומלץ כניסות שהן גם Line וגם Instrument/Hi-Z
  • 2 יציאות – 1 מאוזנת (Balanced) ו-1 לא מאוזנת (Unbalanced – במידה ואינכם עובדים עדיין עם רמקולים אולפניים)
  • כניסת אוזניות
  • אפשרות למתח פאנטום (48V)

 

מוניטורים לאולפן ביתי (Studio Monitors)

מוניטורים הינם רמקולים אולפניים. מה שמבדיל אותם ממערכות השמע הסטנדרטיות היא שהמוניטורים מטרתם להישמע שקופים, כלומר לא לעבד את הסאונד בצורה שמשנה אותו. תמיד נרצה שקיפות במוניטורים שלנו בתהליך יצירת המוזיקה, בכדי לקבל תמונה כמה שיותר ברורה לגבי איך היצירה שלנו תישמע גם מחוץ למערכת הביתית שלנו.

ההמלצה שלנו למוניטורים התחלתיים משתנה בהתאם לגודל חדרכם: לחדר קטן יספיקו מוניטורים בגודל 5″ או 6″ (אינץ’), וככל שגודל החדר עולה באופן הדרגתי נכוון גם ל7″ ול8″. זיכרו – גדול יותר לא תמיד יהיה טוב יותר, מומלץ למדוד את מידות החדר שלכם שישמש לכם כאולפן ולהתייעץ עם אקוסטיקאי ומוכרים בחנויות!

 

תוכנת סאונד והפקה (DAW – Digital Audio Workstation)

עבודה ממוחשבת על מוזיקה תהיה רובה ככולה על גבי תוכנת DAW, אשר תהווה פלטפורמה ליצירה, הקלטה ונגינה של היצירה שלנו, בין אם אלקטרונית או אקוסטית. כיום קיים מגוון רחב של תוכנות אשר באפשרותכן להשתמש בהן – Cubase, Ableton Live, Logic ועוד.

ההמלצה שלנו לגבי תוכנה טובה להתחלה היא לא חד-משמעית שכן לכל יוצר ומפיק תהיה תוכנה אשר תהיה נוחה לו. רוב התוכנות כיום מציעות התנסות חינמית איתן, נסו את התוכנות השונות וגלו מה עובד לכם הכי טוב!

 

מקלדת שליטה לאולפן הביתי (MIDI Keyboard)

מקלדת שליטה הינה כלי מקלדת (בדומה לפסנתר) אשר מתחבר למחשב. המקלדת מטרתה נגינה על הכלים הווירטואליים אשר נמצאים בתוכנת ה-DAW שלכם (VST Instruments), ויכולה להוסיף המון לתהליך היצירתי שלכם.
ההמלצה שלנו למקלדת שליטה התחלתית היא מקלדת בעלת 2 אוקטבות, 4-8 פאדים, 2 גלגלים ל-Pitch Bend ו-Modulation או מקלדת נגינה רגילה הכוללת חיבור למחשב (לרוב USB).

 

על מסלול אולפן ביתי במכללת BPM

אולפן ביתי, המדריך למתחילים לבנייה והקמת אולפן הקלטות - מכללת BPM

אם ברצונכם להיכנס במהירות ובמקצועיות לעולם ההפקה בסביבת האולפן הביתי, מסלול האולפן הביתי של המכללה יכול להתאים לכם! לאורך מסלול מגוון של כחצי שנה תלמדו על כל מה שחשוב למפיק ויוצר – סאונד, סינתזה, עבודה עם תוכנת הסאונד וההפקה Cubase, יסודות הצליל ועוד הרבה. כל הכלים אשר יינתנו לכם במהלך המסלול יאפשרו לכם להתחיל ליצור ולהפיק באופן עצמאי את היצירות שלכם, ללא תלות באולפן המסחרי ומהנוחות של הבית שלכם.

לפרטים נוספים על מסלול אולפן ביתי לחצו על הלינק!