סרום (Xfer Serum) – מדריך למתחילים

סרום (Serum) מבית Xfer הוא פלאג-אין סינת’יסייזר הנחשב מבין המובילים בעולם הסינתזה והיצירה האלקטרונית. תוכלו לשמוע אותו בהמון היצירות האלקטרונית העכשיוויות, שכן הוא נמצא בשימוש ע”י חלק מהמפיקים הבולטים כיום בעולם – כגון Skrillex, Diplo ו-Deadmau5. במהלך מאמר זה ניכנס לעולמו של הסרום ונלמד כיצד להתחיל לעבוד איתו.

 

רוצים להתמקצע ולפתח סאונד ייחודי משלכם? כנסו למידע על קורסי הסאונד במכללת BPM

 

מה זה הסרום ומה הוא מציע?

הסרום הוא פלאג-אין סינת’יסייזר מתקדם מסוג Wavetable, אך חשוב לציין כי הוא כולל בתוכו אלמנטים מרוב סוגי הסינתזה הפופולאריים (גראנולרית – Granular, סינתזת FM – Frequency Modulation, ועוד!).  הסרום כולל בתוכו 2 אוסילטורים (עם אפשרויות עריכת Wavetable ויזואליות מתקדמות), אוסילטור סאב, אוסילטור רעש (Noise), פילטר, 4 גלגלי מודולציה (ModWheels), שלוש מעטפות, 4 LFO-ים, ממשק אפקטים מתקדם ופוליפוניה של 32 קולות.

 

היכרות ראשונית עם הסרום (Serum)

למרות המודולאריות הרבה שבו, סרום מאפשר ממשק יחסית ידידותי, בצורה שאידיאלית אפילו למתחילים בסינתזה. במידה ותרצו להתחיל מפריסטים קיימים, תוכלו לראות מימין את אזור הפריסטים בו רשום Init (מסומן באדום). ברגע הלחיצה עליו ייפתח לכם תפריט הפריסטים אשר ממנו תוכלו לבחור את הפריסט המועדף עליכם. אך נכון לעכשיו נצא מנקודת הנחה כי אתם רוצים לבצע את סינתזת הצליל בעצמכם.

 

ברגע פתיחת הסרום תוכלו לראות בתפריט האוסילטורים (מסומן בכתום) כי כברירת מחדל האוסילטור הראשון פתוח על צורת גל שן-מסור (Sawtooth). המעטפת אשר תשפיע עליו  תהיה Env1, אשר תשפיע גם על האוסילטור השני במידה ותדליקו אותו (כפתורי ה-LED לכיבוי והדלקת אוסילטורים – מסומנים בירוק).

 

תהליך הסינתזה בסרום (Serum)

כמו שאמרנו מקודם, הסרום הוא סינת’יסייזר מסוג Wavetable – כלומר האוסילטורים שלו יכולים להיות מבוססים על שתי צורות-גל בו זמנית, כאשר נוכל לנגן על הסינת’ ב-3 מצבים : צורת גל ראשונה במצב טהור, צורת גל שנייה במצב טהור, ומה שביניהם -אשר במקרה של סרום אומר 254 מצבים נוספים! התחלופה בין המצבים תתבצע ע”י כפתור ה-Wt Pos בתפריט האוסילטור במסך הראשי. במקרה של ברירת המחדל, כמו שציינו, תהיה רק צורת-גל אחת והיא שן-מסור.

 

ברגע שניכנס לממשק עריכת האוסילטור בלחיצה על העיפרון (מסומן בצהוב), נוכל להוסיף צורות גל, לשנות את הצורות הקיימות וליצור אפילו Wavetables משלנו ע”ב מה שבא לנו או נוסחאות מתמטיות אמיתיות! כדי ליצור Wavetable משלכם יש להיכנס לתפריט, לבחור בריבוע מימין לריבוע של האוסילטור שבשימוש, ליצור\לבחור אוסילטור וללחוץ על Morph-Spectral. כל מה שנשאר לעשות הוא לצאת לתפריט הראשי, ללחוץ על הצג של צורת הגל ולראות בתלת-מימד את ה-Wavetable שיצרתם בעצמכם!

 

 

 

בנוסף לאפשרויות מתקדמות אלה, קיימים גם פרמטרים רבים נוספים בתפריט האוסילטור במסך הראשי. Unison ייצור כפילים לאוסילטור בו אתם משתמשים, אשר המרחק שלהם (בגובה הצליל – Pitch) ישתנה לפי פרמטר ה-Detune, ככל שתתרחקו יותר, ככה הסאונד יקבל עובי מסוים אשר לרוב נקרא Chorus בעולם האפקטים. Blend – יחליט במקרה של משחק עם ה-Unison מי יהיו דומיננטיים יותר – סאונד המקור או ההכפלות שלו. שימו לב כי משחק עם פרמטרים אלה ייפתח לכם באזור של צורת הגל גרף אשר ממחיש לכם את הפעולות שאתם מבצעים!

 

Phase ייקבע באיזה שלב של הפאזה בצורת הגל יתחיל הצליל, וה-Rand יקבע האם תהליך זה ייקבע באופן אקראי או באופן צפוי.

 

מימין לפרמטר זה תמצאו נוב שמתחתיו כברירת מחדל יהיה רשום Off. פרמטר זה נקרא Warp והוא יאפשר לכם מודולציה פנימית בתוך האוסילטור, או ביחס לאוסילטור השני (סינתזת FM).

 

מודולציה, LFO, מעטפות ופילטרים

מתחת לתפריט האוסילטורים, תראו קוביות (מסומן בחום) אשר כל אחת מהן מייצגת את גלגלי המודולציה, המעטפות וה-LFOים. כל אחד מהם ניתנים לעריכה, והחלק המגניב הוא שניתן להקצות כל אחד מהם לכל פרמטר בסרום! כל מה שצריך זה לערוך את המעטפת, ללחוץ על החיצים משמאל למספר המעטפת\LFO שברצונכם להקצות ולזרוק אותה על נוב אשר מייצג את הפרמטר שברצונכם לערוך. לאחר מכן ייפתח עיגול קטן מעל אותו פרמטר, יש ללחוץ עליו ולהגדיר טווח השפעה.

 

מימין לתפריט האוסילטורים תמצאו את תפריט הפילטרים (מסומן בסגול). מספר דברים אשר הופכים את הפילטר הזה למיוחד מאוד הם שניתן להקצות את הפילטר רק לחלק מהאוסילטורים אם ברצונכם (שליטה על כך דרך כפתורי הLED בחלק השמאלי של התפריט – A ו-B לאוסילטורים, N ו-S וסאב ול-Noise). בנוסף, תוכלו למצוא בקוביה השחורה פריסטים מוכנים של עשרות פילטרים בצורות הן סטנדרטיות והן מיוחדות!

 

סרום (Serum) – סיכום

חשוב לציין כי המדריך הזה נוגע אך ורק בפונקציות הבסיסיות, וכי לסרום עוד פונקציות רבות שהופכות אותו לאחד מהסינת’יסייזרים המובילים בעולם הפלאג-אינים.

התנסו איתו ולמדו אותו טוב – הסרום הוא כלי מעולה הן ליצירה והפקה והן ללמידת סינתזה בעצמכם. בהצלחה!

 

רוצים להתמקצע ולפתח סאונד ייחודי משלכם? כנסו למידע על קורסי הסאונד במכללת BPM