טכניקות הרמוניה, דומיננטות שניוניות

אחד הדברים שהכי חשוב לנו בליווי המוזיקלי שנכתוב לשיר שלנו, הוא שנשרת בצורה טובה את המלודיה ואת המסר שהשיר מנסה להעביר. ישנם כלים מסוימים שיכולים לסייע לנו לחזק נקודות מפתח בשיר שלנו, ואחת מהן היא השימוש בדומיננטות שניוניות (Secondary Dominants). במאמר זה נסביר מהן דומיננטות שניוניות, וכיצד משתמשים בהן בכדי לחזק את ההרמוניה של היצירה שלנו.

 

רוצים ללמוד תיאוריה מוזיקלית? לפרטים על קורס תיאוריה מוסיקלית במכללת BPM

רוצים ללמוד תיאוריה מוזיקלית יחד עם הפקה וסאונד? לפרטים על קורס BSP – המסלול המקיף להפקה מוזיקלית במכללת BPM

 

מה הן דומיננטות?

כאשר אנו מנגנים יצירה בסולם מוזיקלי מסוים, באופן אוטומטי יוכתבו לנו דרגות (אקורדים) אשר מהוות איזונים שונים של יציבות ומתח בתוכו, ונוכל להשתמש בדרגות אלה בכדי ליצור הרמוניה בהתאם לטקסט או לאווירה שננסה להעביר דרך המוזיקה.
הדומיננטה תהיה הדרגה שמבוססת על הצליל החמישי בסולם, ומדובר בדרגה שבד”כ יוצרת המון מתח בסולם, ותרצה להביא אותנו לטוניקה, הדרגה הראשונה בסולם שמסמלת את היציבות החזקה ביותר בתוכו. לדוגמה : אם יש לנו יצירה בסולם דו מז’ור, הדומיננטה תהיה אקורד סול מז’ור/G Major (וגם בהרבה מקרים נוסיף את צליל ה-7, ונהפוך אותו לסול מז’ור קטן/G7 בכדי להוסיף עוד מתח) שבד”כ אחריו נחזור לטוניקה היציבה שלנו, אקורד דו מז’ור (C Major), מה שנקרא קדנצה חזקה, או משפט מוזיקלי שנחשב יציב ע”פ התיאוריה המוזיקלית הקלאסית.
יש לציין שבמקרה הזה הדומיננטה הינה דיאטונית, כלומר מבוססת על צלילים שהם בתוך הסולם ולכן ירגישו לנו מאוד טבעי בסולם.

 

אז מהן דומיננטות שניוניות?

כשמדברים על דומיננטות שניוניות, אנחנו מתחילים להיכנס לעולם ההרמוניה הכרומטית, כלומר הרמוניה שבה משתמשים בצלילים שהם מחוץ לסולם המוזיקלי של היצירה, בכדי להביא טעמים וגוונים שנגינה דיאטונית פשוט לא מאפשרת.
אז הרעיון של דומיננטות שניוניות נבע על בסיס הרעיון של הדומיננטה הדיאטונית. אם ביכולתנו להשתמש בדומיננטה בסולם בכדי לחזק את הדרגה הראשונה, למה שלא נשתמש באותו קונספט בכדי לחזק דרגות אחרות בסולם?
מכאן נוצר השימוש בדרגה הזאת – באותה מידה בה לדוגמה בסולם דו מז’ור שימוש באקורד סול מז’ור קטן/G7 מחזק את ההגעה לאקורד דו מז’ור/C Major, נוכל להשתמש באקורד לה מז’ור קטן/A7 בכדי לחזק את ההגעה לאקורד רה מינור/Dm, הדרגה השנייה בסולם, או סי מז’ור קטן/B7 בכדי להגיע למי מינור/Em, הדרגה השלישית בסולם דו מז’ור.

 

איך משתמשים בדומיננטות שניוניות ומתי?

אז כמו שהסברנו מקודם, בד”כ נשתמש בדומיננטות השניוניות כאשר נרצה לחזק דרגה בסולם שהיא אינה הדרגה הראשונה. העיקרון תופס לכל הדרגות הבסיסיות של הסולם (חוץ מהשביעית במז’ור או השנייה במינור, עקב היותן דרגות מצבע מוקטן/Diminished).
נעשה זאת ע”י בחירת הדרגה שברצוננו לחזק. לאחר שבחרנו, נעלה מצליל הבסיס שלה מרווח של קווינטה זכה/Perfect 5th (או 3.5 טונים) ונבנה מהצליל שהגענו אליו אקורד מז’ור קטן/Dominant 7. לדוגמה : אם נרצה בדו מז’ור לחזק את אקורד לה מינור/Am, הדרגה השישית של הסולם, נעלה מהצליל לה/A קווינטה זכה/3.5 טונים, מה שיביא אותנו לצליל מי/E. אז לפני שננגן את הדרגה השישית, ננגן את האקורד מי מז’ור קטן/E7, מה שייצור מתח שנפתר עם נגינת הדרגה השישית! מבחינת הדרגות נקרא לזה דרגה חמישית ספטאקורד של הדרגה השישית (או באותיות רומיות V7/VI).

באופן תיאורטי, אנחנו באופן זמני הופכים את הדרגה המחוזקת לטוניקה, וע”פ ה”סולם החדש” שלנו, הולכים לדרגה החמישית שלו.

 

דוגמה למהלך הרמוני עם דומיננטות שניוניות בסולם דו מז’ור

דומיננטות שניוניות - מכללת BPM

 

אז מתי כדאי להשתמש בטכניקה?

סביר להניח שעכשיו ששמעתם את זה, תשאלו את עצמכם מתי להשתמש בזה? אז כמובן שמתי שבא לכם! אבל חשוב לציין, מדובר בכלי הרמוני מאוד חזק ופופולארי, שמומלץ להשתמש בו באופן לא מוגזם על מנת לשמור על הכוח שלו ביצירה, כמו כל דבר טוב. אנחנו ממליצים להשתמש בו כאשר יש נקודת מפתח בשיר שמבחינת ההרמוניה הסתדרה לכם על דרגה שהיא לא הראשונה, אבל מעל הכל תמיד מומלץ להשתמש בדמיון ובאוזניים בכדי ליצור את המהלך הכי יפה שמשרת את היצירה שלכם בצורה הטובה ביותר.
תיהנו!

 

רוצים ללמוד תיאוריה מוזיקלית? לפרטים על לימודי תיאוריה מוזיקלית במכללת BPM

רוצים ללמוד תיאוריה מוזיקלית יחד עם הפקה וסאונד? לפרטים על קורס BSP – המסלול המקיף להפקה מוזיקלית במכללת BPM