רדיוהד (Radiohead) – מה הופך אותם לייחודים? נקודת מבט על סאונד והפקה

ב-19 ליולי השנה, להקת רדיוהד (Radiohead) צפויה להגיע להופעה אחת בארץ בפארק הירקון. הלהקה כבר מזמן תפסה את הטייטל של אחת הלהקות המהפכניות והמצליחות של העשורים האחרונים, ושיריהם נחשבים המנונים בקרב דור שלם. במהלך הקריירה אשר מונה 9 אלבומים, לקחו רדיוהד דמויות וסאונדים שונים אשר ייחדו אותם כל פעם מחדש לאורך תקופת פעילותם.
אז מה רדיוהד, בשיתוף צמוד עם מפיקם המפורסם נייג’ל גודריך (Nigel Godrich), עשו לאורך הקריירה שלהם בכדי להגיע ליצירות וסאונד כה ייחודי להם? במהלך מאמר זה נבחן זאת מאספקט ההפקה והסאונד.

לכרטיסים להופעה של רדיוהד לחצו על הלינק הרשמי!
רוצים ללמוד עוד על סאונד והפקה מוזיקלית יצירתית? לחצו לפרטים על קורסים בסאונד במכללת BPM

 

רדיוהד והסאונד הייחודי – כלי נגינה ייחודיים

אונד מרטנו (Ondes Martenot)

אונד מרטנו - מכללת BPM
כלי אלקטרוני שהומצא בשנת 1928 (!) ע”י מוזיקאי צרפתי בשם מוריס מרטנו. כלי זה מייצר צלילים ארוכים ומרוחים אשר מזכירים בגוון את התרמין, אך שליטת המקלדת שמתווספת אליו מאפשרת לו גוונים נוספים ומגוונים יותר.
את הכלי המיוחד הזה ניתן לשמוע (בביצועיו של ג’וני גרינווד מהלהקה) בשירים רבים, החל מתקופת אלבום המופת האלקטרוני Kid A (בשירים כמו Optimistic, The National Anthem ועוד) ועד ליצירותיהם העכשיוויות.

 

סיקוונסר אלקטרוני אנלוגי

פעם, לפני שהיו תוכנות סאונד והפקה שעיבדו בקלות ביטים וסאונדים אלקטרוניים, היו מכונות מאוד פרימיטיביות ששימשו למטרות אלו. הסאונדים מחווטים בלוחות דרך כבלים אשר אומרים למכונת הענק איזה סאונדים להוציא ומתי, ממש כמו סיקוונסר בתוכנת סאונד והפקה.

בביצועי הלייב של השיר Idioteque (אשר צפוי להיות בהופעה) תוכלו לראות את ג’וני גרינווד מהלהקה משתמש במכונות אלה.

 

E-Bow

האי-בואו (E-Bow), קיצור לElectronic Bow, מדמה את האפקט של הקשת איתה מנגנים בכלי קשת תזמורתיים. ההבדל הוא שהאי-בואו מיועד לגיטרות חשמליות! האי-בואו מסוגל לתת צלילים עם משך אינסופי, וגם תוך כדי לתת צבע מיוחד לתווים היוצאים דרך השימוש בו.

ניתן לשמוע אותו בשירים Nude ו-Jigsaw Falling Into Place, אשר צפויים להיות ברשימת השירים בהופעה!

 

טכניקות הפקה מיוחדות

מה שתמיד עזר לשירים של רדיוהד לבלוט בשטח הוא הפקה מעולה בניצוחו של נייג’ל גודריך (Nigel Godrich). חברי הלהקה מעידים בראיונות כי לנייג’ל היו השפעות רבות על הצורה בה האלבומים שלהם הוקלטו ועובדו, הן בפן המוזיקלי והן במובן הפסיכולוגי.

 

שימוש ברעשי רקע ואמביאנס


אם יש משהו שתמיד מוביל בהפקות של רדיוהד הוא האווירה\אטמוספריות. כמעט בכל קטע של הלהקה תוכלו לשמוע רעשים ואפקטים אשר לא ניתן להסביר כיצד נוצרו או איך הגיעו לשיר, אבל לרובם ככולם מטרה מאוד ברורה – לגרום למאזין להתעמק בשיר דרך “ציור” של עולם סאונד ייחודי המאפיין אותו.
השימוש בפרטים קטנים כאלה נותן אפקט שמושך תשומת לב, יחד עם חווית שמיעה מופלאה אשר גורמת למאזין להתעמק ולמצוא בכל שמיעה פרט חדש.

 

שימוש בריבוי-שכבות (Multi-Layering)

אחת מטכניקות ההפקה החשובות והעיקריות בהמון סוגי מוזיקה היא ריבוי שכבות (לחצו להגעה למדריך שלנו על הטכניקה!).
כלומר מעבר לתפקידים ששומעים באופן ברור ונמצאים בפרונט, ניתן להוסיף תפקידים אחרים בצורה יותר חלשה. זאת על מנת מצד אחד לתת תחושת עובי לשיר, ומצד שני תחושת עומק.
הרי עומק בשיר נקבע ע”פ ההבדל בין האלמנט החלש ביותר במיקס שניתן לשמוע לבין החזק ביותר, נצלו זאת בכדי ליצור תחושת של מיקס ענק ועמוק ביצירות שלכם!

 

הקלטה בטייפ סלילים

רדיוהד תקופה ארוכה נחשבים חלוצים גם בעולם הסאונד. המיקסים שלהם מצד אחד עשירים, צלולים ומנצנצים, ומצד שני משרתים את השיר על פי מה שהוא צריך.

אלמנט שאי אפשר להתעלם ממנו הוא שיטות ההקלטה – האלבום האחרון (A Moon Shaped Pool, שיצא ב-2016) הוקלט ע”ב טייפ סלילים, ממש כמו שעשו זאת לפני העידן הדיגיטלי של המחשבים.
השימוש בסאונד אנלוגי ידוע כנותן גוון אשר מעשיר הרמונית וצובע את המידע הנכנס אליו, מה שלרוב מגדירים כ”חום”.

 

ניגודיות \ קונטראסט בהפקה

עיקרון שמאוד מאפיין את העיבודים של רדיוהד היא הניגודיות. בהרבה מאוד שירים תמצאו אלמנטים ייחודיים אשר יימצאו יחד באותן יצירות. בין אם זה שילוב בין אינסטרומנטציה אקוסטית אל מול אלקטרונית, או שילוב ז’אנרים בין רוק לג’אז לדוגמה.

מדובר בעיקרון שמאוד מומלץ למפיקים חדשים לאמץ, שכן למרות שבהרבה מובנים להתחייב לכיוון מסוים יכול לסייע במיקוד היצירה, לפעמים דווקא החריגות שיכולה להישמע מוזרה בתיאוריה יכולה להביא ליצירות פורצות דרכים. נסו לפרוץ את הגבולות של עצמכם כל הזמן ע”י ניסוי וטעייה!

לכרטיסים להופעה של רדיוהד לחצו על הלינק הרשמי!
רוצים ללמוד עוד על סאונד והפקה מוזיקלית יצירתית? לחצו לפרטים על קורסים בסאונד במכללת BPM

 

 

למאמרים נוספים בסדרת ניתוח הפקות:

רדיוהד (Radiohead)

אנדרסון .פאאק (Anderson .Paak)

קנדריק לאמאר (Kendrick Lamar)

טיים אימפלה (Tame Impala)

בליס (BLiSS)

מייסיו פלקס (Maceo Plex)

פארל וויליאמס (Pharrell Williams)

רד אקסס (Red Axes)