טיפים להפקה מוסיקלית מגל פדה ואושיק ניזרי

רבות כבר דובר על כיצד השינויים בתעשייה השפיעו על היוצרים, על עולם הרדיו וכמובן על הדרך בה אנחנו צורכים מוסיקה. יש צד נוסף שמושמע מאותם שינויים ואלו הם מפיקים מוסיקליים. גל פדה , מפיק ויוצר (פרויקט “פספורט”) והמפיק אושיק נזרי חוו בשנים האחרונות על בשרם את המהפכה הטכנלוגית של עולם המוסיקה.

 

הפקה מוזיקלית בעולם המודרני

 

איך השפיעה המהפכה הטכנולוגית בשנים האחרונות על המפיק?

האולפן המודרני ושינויים טכנולוגיים - מכללת BPM

אושיק : “מבחינה טכנולוגית, יכולות העריכה המתקדמות בתוכנות ההקלטה, מאפשרות לי לשפר את ביצועי הנגן במידה והנגינה לא היתה מושלמת מבחינת “ישיבה” על הקצב. פרוטולס למשל מאפשרת לי לשפר הקלטה מרובת ערוצים של מתופף ב- 3 לחיצות כפתור, כשפעם לא היה מנוס מהקלטה חוזרת. כלי הנגינה הוירטואלים שמגיעים כחלק איטגרלי מהתוכנה השתפרו פלאים ודורשים ממני פחות ופחות את הצורך להקליט סינתים חיצוניים או להשתמש בתוכנות “צד שלישי”.”

ברמה האומנותית, אני נתקל ביותר ויותר בהפקות שלא דורשות התחלה מאפס, לקוחות עשויים להגיע אלי עם יצירה יותר מגובשת או שחלק גדול מהאלמנטים בה כבר הוקלטו, כשהאינפוט שלי לפרוייקט הוא החלטה לגבי מה ירד, מה צריך להקליט מחדש וברמת הליטוש, ביצוע עריכות מתקדמות ומיקס.”

 

גל: “השינויים של מהפכה טכנולוגית אפשרו להתחיל לעבור למקומות קטנים יותר ועם עלייתו של המחשב והיכולת שלו להחזיק סשנים גדולים עולם האפשרויות רק הלך וגדל. כיום ניתן בעזרת תוכנות וידע כמעט לקבל את אותה האיכות שפעם הייתה עולה פי 100.”

 

מה היתרון של אמן ויוצר שמבין גם בהפקה? האם זה כבר נהיה הכרחי בימינו?

גל: “כמו בכל דבר בחיים ידע שווה כוח. אמנם גם עם ידע נרחב בתחום מסוים לא אומרת בהכרח שאותו אמן יהיה מפיק דגול, יש כאן אלמנטים נוספים כגון כישרון שנחוץ, אם זאת אותו אמן ילמד ליעל את דרך העבודה שלו, לקצץ בהוצאות מיותרות. להכין לעצמו סקיצות ולפתח את עצמו מוסיקלית הרבה יותר.”

 

אושיק: “אמן בעל יכולות הפקה יוכל לתקשר טוב יותר עם המפיק המוסיקלי, ולקיים דיאלוג שלא יוכל להתאפשר בלי הרקע הטכנולוגי הנדרש ממפיק בעל גישה מתקדמת. כמו כן ככל שיכולות הפקה נרכשות בשלב מוקדם יותר, הן הופכות לטבע שני ומאפשרות לאומן “להחליף כובע” מתפקיד המבצע לתפקיד הטכנאי או המפיק. אם הוא מצליח לבצע זאת היטב, תפקיד המפיק החיצוני עשוי להשתנות ליועץ אומנותי שעוזר לו להתוות דרך, או שותף להפקה המשמש גם כזוג אוזניים נוספות.”

 

ובכל זאת, האם יש דברים שעדיין לא ניתן לעשות באולפן ביתי?

אושיק: “באולפנים גדולים נמצא מגוון מיקרופונים, מערכת הקלטה רב ערוצית וחדר נגנים גדול ומצלצל, להקלטות שצריכות להיעשות “לפי הספר” כגון סקציית מיתרים, מערכת תופים, או פסנתר כנף, כן נידרש לתנאים האלו. ניתן להפיק חלופות להקלטות הנ”ל באולפן הביתי, וזה אף עשוי להישמע טוב, אם כי שונה.”

 

גל: “אולפן ביתי הוא פתרון נפלא להמון דברים אך עם זאת כל הקלטה המצריכה גודל מסוים עדין נדרשת להיעשות באולפן המתאים. הקלטת תזמורת או תופים עדין תעשה בחדר המתאים. כמו כן אם צריך להקליט כמה כלים במקביל בבידוד עדיין נאלץ לשכור אולפן חיצוני.”

 

גל, אתה יצאת לאחרונה עם פרויקט “פספורט”, האם גם אותו הפקת באולפן הביתי שלך?

גל:“פרוייקט פספורט הופק בשלושה אולפנים. באולפן הביתי שלי, עוד אחד בניו יורק ובאולפני ברדו בתל אביב. היה לי חשוב בתור מפיק להגיע לשלמות של סאונד ולכן הוא הוקלט ומוקסס במקומות הכי טובים בעולם.”

 

מה יהיה השלב הבא בתעשייה בתחום ההפקה? איפה אנחנו צפויים לראות את השינוי הכי גדול?

גל: “השינוי בהפקה יהיה בהתאם לשינוי בשוק. אני עדיין לא יודע לאן מועדות פני תעשיית המוסיקה, אבל לדעתי לאחר הטרוף של כוכב נולד וההפקות הענק העשור הבא יהיה קטן יותר ואישי יותר ולכן מפיקים עם ידע יכולות ואפשרות להקליט יצליחו וישאו את דגל העשור המתקרב.”

 

אם מישהו רוצה לבנות לעצמו אולפן ביתי, מהו ציוד החובה בלעדיו לא ניתן להתחיל?

אושיק: “יוצרי מוזיקה אלקטרונית יוכלו להגיע לתוצאות טובות בעזרת מחשב, תוכנת הקלטה, מוניטורים, מיקלדת שליטה וכרטיס קול. יוצרים הרוצים לבצע הקלטת כלים אקוסטים ושירה, יידרשו בנוסף למוזכר למעלה גם למקרופון אחד או יותר. בכל מקרה נידרש טיפול אקוסטי ברמה כזאת או אחרת בסטודיו כדי שהמוניטורים יישמעו במיטבם, וכדי שהחדר יצלצל כראוי בהקלטה אקוסטית.”

 

צפו במדריך להקמת אולפן ביתי עם עמית מגן

 

רוצים ללמוד הפקה וסאונד בסביבת האולפן הביתי? לפרטים על מסלול אולפן ביתי במכללת BPM