MP3: האם הוא מת, ומי יחליף אותו?

הרבה מכם בטח שמעתם את השמועה: פורמט ה-MP3 סיים את תפקידו בעולם. השמועה הופצה בעקבות הצהרתם של חברת המחקרים פראונהופר (Fraunhofer), שפיתחה את הפורמט, כי ה-MP3 הוכרז כמת באופן רשמי. אז אחרי סערה קטנה בעולם המוזיקה שהעלתה איתה בעיקר הרבה שאלות, אנחנו כאן בכדי לבדוק מה המשמעות של ההכרזה הזאת, ומה היא אומרת לגבי העתיד של קהל המשתמשים, כדוגמת מאזינים למוזיקה או DJs לדוגמה.

 

מעוניינים ללמוד מוזיקה, סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על לימודי מוסיקה במכללת BPM

 

אז לא ניתן יותר להרוויח כסף דרך MP3?

חשוב להסביר, ההכרזה על מות ה-MP3 יצאה בעקבות סיום התוקף לפטנטים על אלגוריתם הקידוד שאיפשר יצירה של קבצי MP3. אז מנקודת מבט עסקית, לחברת פראונהופר יש אינטרס גדול מאוד להפיץ לקהל הרחב כי הפורמט שכבר לא נמצא בפטנט אינו שמיש ומומלץ יותר, וכי מומלץ להסתכל דווקא על הפורמטים העדכניים יותר שעליהם עדיין יש להם זכויות (כדוגמת פורמט ה-AAC הפופולארי).

אך המציאות בה חיים מאזיני המוזיקה המושבעים והמתקלטים שונה למעשה. זה שהייצרנים הכריזו על כך, לא באמת אומר שהפורמט הגיע לקיצו, אלא שמה שקורה עכשיו כבר מחוץ לידיים שלהם. מצד שני, כאשר אנשים שהשקיעו שנים רבות של מחקר ופיתוח על יצירת הפטנט אומרים שמומלץ שלא להתייחס אליו יותר, אולי כדאי בכל זאת להתחיל להסתכל קצת ימינה ושמאלה לפני שאנחנו שוב משתמשים בקבצי MP3 ירודי-איכות.

 

האם ל-MP3 יהיה יורש?

האם פורמט ה-MP3 מת? - מכללת BPM

זמן מה לאחר יציאת ה-MP3, חברת פראונהופר וחברות שונות הוציאו פורמטים שהיו אמורים לתפוס את כיסא המלכות עליו MP3 יושב מזה זמן מה, כדוגמת ה-AAC עליו דיברנו קודם לכן. אך נכון להיום, הפורמטים הכי פופולאריים להאזנה והורדה של מוזיקה בנוסף ל-MP3 הם ה-WAVs וה-FLAC בעלי האיכות הבלתי-מתפשרת.

עדיין קיימות פלטפורמות שמתייחסות ל-MP3 בכבוד שלדעתם מגיע לו בעקבות הפופולאריות שלו, כדוגמת Bandcamp שעד היום מציעים כברירת מחדל הורדת מוזיקה בפורמט MP3 בקצב-סיביות של 320 קילו-ביט לשנייה, שאת רוב האנשים מחוץ למחנה האודיופילי הוא בד”כ יספק.

אז אם MP3 לא באמת מת, מה ייצטרך פורמט חדש בכדי להחליף אותו?

 

יעילות גבוהה משל MP3

פורמטים חדשים כמו AAC ו-Opus כבר מזמן עקפו את MP3 ביעילות העבודה שלהם, אך הם יעילים בכפולות לא גדולות בהרבה, ולרוב ייספקו תוצאות איכות נמוכות משל ה-MP3. את התוצאה של שחרור הפורמטים האלה אתם כבר בטח מכירים, מעצם זה שהשמות האלה נמצאים הרבה פחות בתודעה הציבורית.

אנחנו מאמינים כי פורמט ייצטרך לספק לאנשים איכות האזנה במינימום כמו MP3 בדרגותיו האיכות הגבוהות שלו, אולי אנשים יתחילו לשים לב אליו.

 

רוחב-פס וגודל קובץ

ה-MP3 היה הכרחי בעידן בו הומצא, אזור שנות ה-90. אי שם בתקופה ההיא, חיבורי האינטרנט היו מאוד איטיים, ויכולת העברת הקבצים הנחותה לעומת היום הצריכה פורמט שאינו כבד על הדיסק הקשיח מצד אחד, ומצד שני יחסית משמר את האיכות המוזיקלית. כיום אפשר לומר כי ההגבלה הזו אינה רלוונטית בצורתה הזו, אלא שנתח מכובד מהקהל הרחב עדיין נמצאים ברוחב-פס נמוך, או שמתבסס על שירותי סטרימינג כמו Apple Music, לצד חבילת אינטרנט מוגבלת בנתונים.

פורמט שייספק את האיכות הגבוהה הזו שהרבה אנשים מחפשים, אך בגדלי הקבצים של MP3 יקבל יתרון משמעותי ויכול להיות שיצליח לשבור את השוק.

 

קידוד ופיענוח

עוד ייתרון משמעותי ל-MP3 שאנחנו אולי לא מודעים אליו אבל כולנו מרגישים אותו, הוא יכולת הקידוד והפיענוח (Code & Decode) שלו טובה יותר מאותם פורמטים שיועדו לרשת את כיסאו.

רוב המכשירים היום לא ייצטרכו לבזבז המון חיי סוללה בשביל להפעיל קבצי MP3, לעומת אותם פורמטים אשר ירוקנו לכם את הסוללה בשמיעה ממושכת. נקודה למחשבה למפתחי הפורמט הבא לשמיעת מוזיקה.

 

יכולת נגינה בפלטפורמות שונות

האם פורמט ה-MP3 מת? - מכללת BPM

אפשר לומר כי כל מכשיר אשר ביכולתו לנגן מוזיקה היום, יכול לנגן קבצים בפורמט MP3. הגישה האוניברסלית הזאת שנוצרה בעקבות הפופולאריות של הפורמט, ייצרה מין יישור-קו בטכנולוגיה אשר משרתת כל אחד שמאזין או מתקלט עם MP3.

הפורמט שרוצה להיות הדבר הבא ייצטרך לקחת בחשבון כי לא המון אנשים יהיו מעוניינים בקניית טכנולוגיות וגאדג’טים חדשים בכדי ליהנות ממנו.

 

סטרימינג

האם פורמט ה-MP3 מת? - מכללת BPM

המהפכה הגדולה ביותר למאזינים למוזיקה בשנים האחרונות היא דווקא לא בפורמט, אלא בפלטפורמה דרכה המון אנשים שומעים מוזיקה, והיא כמובן שירותי הסטרימינג.

אם פורמט חדש ייענה על הצרכים באיכות גבוהה יותר בתמורה לגודל קבצים נמוך יותר, הדבר יכול להשתלם משמעותית לשירותי הסטרימינג, כי סביר להניח כי משלמים הון תועפות על איחסון של ספריות המוזיקה הענקיות שלהם.

 

 

האם העולם באמת ממשיך הלאה מ-MP3?

נכון להיום, במיוחד כשמדובר במתקלטים, התשובה היא לא.

יכולת אחסון הקבצים גם בימינו היא חשובה, ונותנת פיתרון להמון בעיות. עם כל הכבוד לשירותי הסטרימינג אשר נותנים לנו פיתרון מאוד נוח לניוד מוזיקה והאזנה לה, האספקט של נגינת מוזיקה בפומבי לא נמצא במשוואה. הדבר נכון גם לפלטפורמות פופולאריות אחרות לשמיעת מוזיקה כדוגמת YouTube, SoundCloud ועוד…

בנוסף לכך, ההישענות על חיבור אינטרנטי, למרות שהיום אפשרי הרבה יותר מאי פעם, לא יכול באמת להילקח ברצינות.

 

העתיד של MP3, במבט לאחור

כשחושבים על זה, למרות שעם השנים עברנו המון תהפוכות בצורה שבה אנשים צורכים ומנגנים מוזיקה, העבר תמיד רודף אותנו אל ההווה והעתיד. בואו נסתכל על העובדות: תקליטי הויניל הכי חמים היום מזה המון זמן, הקסטות עושות קאמבק בעיקר לריליסים של אינדי, והמון מוזיקה כיום עדיין יוצאת בפורמט ה-CD שהרבה כבר צפו את סופו.

אז אפשר להגיד שהמסקנה העיקרית מכאן היא: ה-MP3 כאן כדי להישאר וכל העסקים כרגיל, עד לבשורה חדשה שבתקווה תייעל אותנו אפילו עוד יותר!

 

מעוניינים ללמוד מוזיקה, סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על לימודי מוסיקה במכללת BPM

 

Source: djtechtools.com