איך מפיקים טכנו? ניתוח ההפקות של Maceo Plex

ב-5.10.17 יתקיים בפארק הירקון בתל-אביב פסטיבל DGTL 2017, פסטיבל אלקטרוניקה ענק בו יופיעו עשרות מהאמנים וההרכבים המובילים בארץ ובעולם בתחום המוזיקה האלקטרונית. לכבוד המאורע החלטנו לקחת את אחד מהאמנים הלוהטים בליין-אפ המשוגע של הפסטיבל, הלא הוא ענק הטכנו Maceo Plex, ולתת לכם סקירה קצרה על טכניקות ההפקה והסאונד שלו.

 

רוצים ללמוד ליצור ולהפיק מוזיקה אלקטרונית בצורה מקצועית? לפרטים על מסלול EMP – ליצירה והפקה אלקטרונית

 

הקדמה


אריק אסטורנל, הלא הוא Maceo Plex, הוא מפיק ודיג’יי אמריקאי שמזמן הפך לשם דבר בסצנה האלקטרונית העולמית. הוא מאופיין ביצירה וורסטילית בתחום הטכנו. דרכו המוזיקלית של אריק התחילה כבר בגיל 15, כשהתחיל להכין מיקסים של טכנו, אלקטרו והאוס שמשכו את תשומת הלב של תרבות הרייבים של שנות ה90 המוקדמות אליו. בגיל 19 כבר התחיל ליצור מוזיקה מקורית משלו, בהשראת אשפי Fאנק כמו Model 500, Kenny Larkin, Idjut Boyz ועוד… מה שהביא אותו למפגש פנים אל פנים עם הלייבלים הגדולים בעולם כדוגמת Treibstoff, Dumb Unit, Cocoon והרשימה עוד ארוכה. משם השאר כבר היסטוריה.

וקשה לשים אצבע על אלמנטים חוזרים שמאפיינים אותו או את הסאונד שלו, אך יש בהחלט כמה טכניקות ייחודית שבהן הוא עושה שימוש, מהן ניתן ללמוד לא מעט.

 

 

דיליי סטריאופוני

Maceo Plex, כמו המון אמנים, אוהב ליצור תחושת עומק במיקס שלו. ברירת המחדל של רוב המוזיקאים תהיה להחיל ריוורב בכמויות מסחריות אשר לא היו מביישות את הבורסה, עם זמני זנב ארוכים בכדי ליצור מסך של הדהודים.

כאשר לוקחים את המיקס והמאסטרינג לרמה מתקדמת יותר, מגלים כי ריוורב בשימוש לא מבוקר בהחלט עלול לפגוע במיקס, ולגרום לאובדן החדות וה”פאנץ'” שלו. הדבר משאיר אלטרנטיבה די ברורה: הדיליי.

Plex משתמש בהמון דיליי, כאשר הדגש הוא על דיליים סטריאופוניים עם תזמונים וריתמיקה שונים לכל צד, כדוגמת ה-Ping Pong Delay המפורסם, אשר יוצרים אפקט של משחק ריתמי בין שני הצדדים בתמונה הסטריאופונית. בנוסף לכך, Plex משתמש בדיליי בכדי ליצור שכבות ריתמיות מרובות בכדי להוסיף עניין לרית’ם סקשן מצד אחד, ומצד שני לא להעמיס יותר מדי על המיקס בגלל שמדובר בהחזרים שמגיעים בווליום נמוך מהרית’ם עצמו.

על הדרך, כאשר משתמשים בזנבות ארוכים יחסית, נוצרת תחושת עומק ואמביאנס חזקה במיקס, אשר לרוב תהיה הרבה יותר קלה לשליטה מריוורב, במיוחד כאשר נעזרים ב-EQ על ערוץ האפקט בכדי להיפטר מתחומי תדרים מיותרים אשר מעמיסים על ההחזרים.

 

שימו לב לשימוש הנרחב בדיליי סטריאופוני

 

סינתזה של תופים וכלי הקשה

כמובן ש-Maceo Plex משתמש בסאמפלים הסטנדרטים בכדי להעמיד רית’ם סקשן בסיסי חזק ויציב. אך ניתן לשמוע בהמון טראקים כי Maceo Plex מתנסה לא מעט בסינתזה של כלי הקשה.

הדבר יוצר תוספות מעניינות מאוד לקשת הצבעים של הקצב שלכם, ויכול להיעשות דרך שימוש בסינת’יסייזרים הכי סטנדרטיים שיש.

 

איך מסנתזים ביט?

קחו אוסילטור של רעש (לבן, ורוד, וכו’…), ונסו לתת לו את תכונות המעטפת של תופים אמיתיים שאתם מכירים באופי. תמיד מוזמנים להיעזר בהקלטות אינדיווידואליות של תופים מסוימים בכדי להבין את המעטפות של כלי הקשה מסוימים. לדוגמה, אם נרצה לשחזר תוף סנייר, ניקח רעש לבן וניתן לו מעטפת בה יהיה לו אטאק מהיר ודיקיי\רליס קצר, ללא ססטיין. לאחר עיצוב מעטפת, עצבו את הגוון עם פילטר, גם עליו ניתן להשתמש במעטפת.

נסו בשיטה הזאת ליצור מערכת תופים שלמה על כל חלקיה. היא כמובן לא חייבת להיות טובה ברמה של להוות תחליף לסאמפלים או תופים אקוסטים, אך כמו ש-Maceo Plex הוכיח מספר פעמים, התוצאות יכולות להיות מעניינות ולהוסיף ליצירה שלכם גוון מעניין.

 

 

שימוש בחתיכות ווקאל ככלי נגינה


עוד טכניקה ש-Plex לא ממעיט בשימוש בה הוא השימוש בחתיכות ווקאל (Vocal Chops) ככלי נגינה. הכוונה היא לקחת הברה מתוך קטע שירה (לדוגמה כמו חלק בשירה עם הצליל “אה”), לשים אותו כדגימה בסאמפלר ולנגן עליו ככלי נגינה ב-MIDI.

Maceo Plex בד”כ ייבצע תהליך ארוך של עיצוב צליל על אותה דגימה, ויהפוך אותה למשהו שנשמע בין ווקאל לסינת’יסייזר, מה שנותן לה אופי מאוד פסיכדלי.

 

טכניקת Vocal Chops ככלי נגינה

במידה ואתם רוצים לעשות זאת תצטרכו כלי דגימה שעובד גם ככלי נגינה. דוגמה מעולה היא הסימפלר (Simpler) של אייבלטון לייב, אשר ניתן לטעון לתוכו כל דגימה ובכך תתאפשר לכם נגינה על הדגימה בשימוש מקלדת השליטה.

חשוב לוודא כי אתם מודעים לגובה הצליל של הדגימה שלקחתם (ניתן להשתמש בטיונר, לנגן על הקליד של הצליל דו\C ואז לכוון את הדגימה). חשוב גם לתת לה כל מיני תכונות שייתנו לה אופי נגינתי, כדוגמת ה-Loop שייתן לכם צליל אינסופי (נסו לכוון פרמטרים כמו Fade-In ו-Fade-Out של הלופ במידה ואתם רוצים שחזרת הדגימה על עצמה תהיה חלקה), או תכונות מיוחדות כמו Glide בלחיצה על שני תווים שונים אחד אחרי השני.

 

רוצים להתחיל ליצור ולהפיק מוזיקה אלקטרונית בעצמכם? לפרטים על לימודים במסלול EMP המקיף ליצירה והפקה אלקטרונית של מכללת BPM.

 

למאמרים נוספים בסדרת ניתוח הפקות:

רדיוהד (Radiohead)

אנדרסון .פאאק (Anderson .Paak)

קנדריק לאמאר (Kendrick Lamar)

טיים אימפלה (Tame Impala)

בליס (BLiSS)

מייסיו פלקס (Maceo Plex)

פארל וויליאמס (Pharrell Williams)

רד אקסס (Red Axes)