מחשב אודיו וסאונד, מדריך לבניית מפרט Audio PC

אחרי תקופה לא מבוטלת בה מוזיקה נעשתה בעיקרה על קונסולות\מיקסרים באולפנים מסחריים, אט אט המחשב הזדחל פנימה אל תהליך היצירה וההפקה המוזיקלית, וכיום אפשר לקרוא לו החבר הכי טוב של המוזיקאי. אז בהתחשב בכך, אנחנו מניחים כי תרצו שהמחשב שיישרת אתכם לעבודות האודיו השונות שלכם יהיה כמה שיותר טוב. לא יודעים איך לבנות את מחשב האודיו האידיאלי לכם? במאמר זה נעבור על כל מה שחשוב לדעת בעת קנייה או בניית מפרט של מחשב אודיו. חשוב לציין כי אנחנו יוצאים מנקודת הנחה כי אתם קונים PC, ולא Mac – מוזמנים לקרוא את המדריך לקניית Mac לעבודות אודיו במידה ואינכם מעוניינים ברכישת PC.

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על קורסים ומסלולים במכללת BPM לחצו כאן

 

בניית מחשב אודיו, עקרונות מנחים

המחשב מורכב מהמון חלקים שונים, אשר כל אחד מהם מוסיף אלמנט מסוים שיכול להיות חשוב יותר או פחות לעבודה הרלוונטית לכם. כמו שאתם בטח יודעים, למחשב במאה ה-21 יש המון שימושים אפשריים ומטרות שהוא משרת, בין אם עבודות משרדיות רגילות, צפייה בסרטים וסדרות, עריכה גרפית ועוד… לכן דבר מאוד חשוב שאתם צריכים לעשות טרם אתם ניגשים לבניית מחשב הוא להבין מה הצרכים שהוא אמור לשרת אצלכם.

הדבר גם נכון לא רק לשימושים כלליים, אלא ממש לאיזה סוג של עבודה מוזיקלית אתם עושים. במהלך המדריך ננסה להבהיר איזה סוגים של חלקים חשוב להתמקד בהם בעת עבודות אודיו שונות.

 

מעבד למחשב אודיו

בניית מחשב אודיו - מכללת BPM

המעבד (CPU) הוא החלק הבסיסי ביותר במחשב, וכשמו כן הוא, אחראי על כוח העיבוד של כל המטלות הבסיסיות של המחשב: תפעול תוכנות, פלאגינים, אינטרנט, הקלטה ועוד… מהמעבד מומלץ להתחיל את בניית המפרט שלכם, שכן המעבד ייקבע באופן ישיר גם איזה לוח-אם (Motherboard) תרצו בנוסף אליו, כדי שיתאים.

המעבד באופן די אוניברסלי הוא חלק שתרצו להשקיע בו המון, ותמיד כדאי לשאוף למעבד כמה שיותר חזק, ללא קשר לסוג עבודת האודיו שלכם. מעבד חזק יאפשר לכם לעבוד בצורה חלקה על כל תוכנת סאונד והפקה (DAW), עם ריבוי ערוצים (אודיו ו-MIDI), פלאג-אינים, פקודות ואוטומציות בלי שתרגישו את המחשב “מתאמץ” ונתקע תוך כדי עבודה.

נכון להיום (פברואר 2024), המינימום ההכרחי בעת בניית מחשב אודיו יהיה מעבד אינטל (Intel) מסוג i5 64-bit או מעבד AMD מסוג Ryzen 5-3600, כאשר יש מעבדים חזקים יותר מאותה סדרה בדגמי i7/i9 באינטל או Ryzen 7 ב-AMD שיכולים להיות (אך לא בהכרח) בעלי ביצועים חזקים יותר. עוצמת המעבד נמדדת ע”פ 2 פרמטרים עיקריים: מספר הליבות וכוח עיבוד (GHz). שימו לב כי לא תמיד מספר ליבות גבוה עדיף על פחות לבות עם כוח עיבוד חזק יותר. מוזמנים להיעזר בדירוג המעבדים של cpubenchmark.net, המדרג ביצועי מעבד לפי פעילות ליבה-בודדה, שנחשב מדד רלוונטי במיוחד לעבודות אודיו.

 

זיכרון RAM למחשב להפקה מוזיקלית

בניית מחשב אודיו - מכללת BPM

ה-RAM הוא גם אחד מאבות המזון של חלקי המחשב שלכם. בגדול, ה-RAM מבצע בעיקר עבודות של שליפה מהזיכרון, ועוזר למעבד בביצוע מטלות העיבוד.

גם ה-RAM הוא משהו שלרוב תרצו בכמות מקסימלית ככל שניתן. כיום הסטנדרט הוא 16GB, מה שיספיק לכם להמון עבודות אודיו שונות כדוגמת הקלטות בסיסיות, עריכה ועבודה בתוכנת DAW, מיקס לפרויקט מרובה ערוצי אודיו ועוד…

אך קיימות סוגי עבודות בהן מומלץ לשקול לחיוב לשדרג את ה-RAM ל-32GB ואף 64 אם מתאפשר. לדוגמה, אם אתם עובדים עם המון פלאגינים וספריות דגימות כדוגמת Kontakt, Spitfire Audio ועוד אשר רוב העבודה שלהם מבוססת על עיבוד מהיר של כמות גדולה של דגימות, אתם בהחלט תרצו כמה שיותר RAM, ויכול להיות כי עם 16GB תמצאו את המחשב מתאמץ במיוחד.

 

זיכרון קשיח למחשב לעבודת הפקה ואודיו

בניית מחשב אודיו - מכללת BPM

הזיכרון הקשיח (Hard-Drive) הוא החלק שאחראי לאחסן את כל הקבצים שלכם. כיום נפח אחסון הוא כמו מים במדבר, שכן היום רוב העיסוקים במחשב מצריכים שימוש בקבצי ענק ותוכנות מרובות-ממשקים.

בתחום הזכרונות הקשיחים בעבר הייתה לנו התלבטות עיקרית בין 2 סוגי זכרונות: HDD ו-SSD. ההבדל העיקרי ביניהם הוא כי SSD הוא זיכרון בעל ביצועים טובים במיוחד לעומת ה-HDD, אך הוא גם יקר יותר, והתבססות עליו בלבד תשאיר אתכם עם נפח אחסון קטן יחסית או עם חשבון גדול במיוחד. כיום, ה-SSD הפך לשחקן המרכזי בתחום הזכרונות הקשיחים בעקבות הביצועים המשופרים שלו, ורוב מחשבי העבודה החדשים יתבססו על זכרונות מסוג זה באופן בלעדי.

לכן ההמלצה המרכזית שלנו נכון להיום תהיה לשמור על נפח אחסון מינימלי של כונן אחד של 250GB להתקנת מערכת ההפעלה, ועוד כונן של 1TB שמיועד להתקנת פלאגינים וספריות סאונדים ודגימות.

במידה ובחרתם פיתרון המשלב כונן SSD עם כונן HDD, השתדלו ליצור מצב בו מערכת ההפעלה שלכם, תוכנת ה-DAW והפלאגינים שלכם שלכם מותקנים על כונן ה-SSD, בזמן שפרויקטים, דגימות ושאר תוספות יכולים להיות בעדיפות-שנייה ולהתאחסן ב-HDD.

 

גיבוי וזיכרון חיצוני

בניית מחשב אודיו - מכללת BPM

בנוסף לזכרונות הקשיחים הפנימיים, אנחנו ממליצים גם לשקול רכישה של זיכרון פיזי חיצוני נוסף, לצד גיבוי תדיר בפלטפורמות הגיבוי השונות שקיימות כיום (דוגמת Backblaze, Macrium Reflect ועוד). השיטה המקובלת כיום לגיבוי נקראת 3,2,1: לכל קובץ חשוב מומלץ לדאוג שיהיו 3 עותקים, 2 מהם באחסון פיזי (כמו כונן המחשב שלכם + כונן חיצוני) ו-1 במרחב הווירטואלי.

 

שירותי דרייב וסנכרון

מעבר לגיבוי שמאוד חשוב שיבוצע לכלל הקבצים שלכם, מומלץ להשתמש בשירותי הענן והסנכרון השונים כך שתוכלו לדלג בין מחשבים שונים, בהנחה ויש לכם שילוב של מחשב נייד ונייח אשר אתם עובדים עם שניהם. שירותים מסוג זה יאפשרו לכם גם שיתוף מבוקר של קבצים חשובים ורגישים, כמו פרויקטים, מיקסים ועוד.

שירותי הסינכרון המומלצים ביותר נכון להיום הם DropboxGoogle Drive ו-Microsoft OneDrive – לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות משלו, מוזמנים לבדוק את שלושתם לעומק בתקופת הניסיון החינמית שלהם ולהבין אילו מהם המתאימים ביותר לאופי העבודה שלכם.

 

מחשב לעבודות אודיו, חלקי משנה

מעבר לחלקים שעברנו עליהם עד עכשיו, שמהווים את רוב הבשר של המחשב שלכם וקובעים את רוב מה שחשוב לביצועים שלו, יש עוד חלקים שצריך לבחור כאשר בונים מפרט שחשוב לדעת את חשיבותם.

 

מארז שקט לעבודות הפקה מוזיקלית

חשוב ובסיסי במיוחד הוא שהמחשב שלכם יהיה שקט. אם אתם מעוניינים להקליט בחלל בו נמצא המחשב שלכם, חשוב שיהיו כמה שפחות דברים אשר מוסיפים לכם רעשי רקע אשר המיקרופון שלכם עלול לתפוס בעת הקלטה. לכן חשוב לוודא כי אתם קונים מארז אשר מיועד להיות שקט, עם מערכת אוורור ששמה דגש על מאוורים גדולים שמסתובבים לאט, אשר מרעישים הרבה פחות ממאוורים קטנים עם סיבוב מהיר.

 

ספק כוח ומגן ברקים

ספק הכוח אחראי לספק מספיק מתח חשמלי למחשב כדי שיוכל לעבוד בצורה חלקה. את רמת ההספק (נמדד בוואט, או W) יש להחליט בהתייעצות עם איש מחשבים מקצועי בהתאם למפרט שבניתם. אנו גם ממליצים לדאוג שהמחשב שלכם מחובר לשקע דרך מגן ברקים ונפילות מתח, אשר ייגן על המחשב שלכם במידה ויקרה ניתוק חשמלי פתאומי.

 

כרטיס גרפי

אלא אם כן אתם מרבים לשחק במשחקי וידאו, או מבצעים עריכות וידאו\גרפיקה על המחשב שלכם, אין סיבה להשקיע יותר מדי בכרטיס הגרפי (GPU) שלכם. מומלץ מראש לבחור לוח-אם אשר כולל בתוכו מאיץ גרפי מובנה אשר לא ייאלץ אתכם לקנות עוד אחד בנפרד. בכל אופן יש לבדוק את כמות ה RAM בכרטיס הגרפי המובנה שיתאים להמלצות של יצרן ה DAW המועדף עליכם.

 

מקווים שעזרנו לכם!

 

מעוניינים בלימודי סאונד והפקה מקצועיים? לפרטים על קורסים ומסלולים במכללת BPM